• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi sadržaji Banskog dvora: Kamerni gudački orkestar, rezidencijalni ateljei, koncert za 88. rođendan...

Autor Siniša Stanić

U Crvenom salonu Banskog dvora danas je održana konferencija za štampu povodom obilježavanja 88. rođendana Banskog dvora, u nedelju 8. novembra. Najavljeni su i novi programski sadržaji...

 Novi sadržaji Banskog dvora: Kamerni gudački orkestar, rezidencijalni ateljei, koncert za 88. rođendan... Izvor: Borislav Brezo/Mondo

Na konferenciji su učestvovali direktor Banskog dvora - Kulturnog centara Mladen Matović, dirigent Branka Radošević Mitrović, urednik likovnog programa Banskog dvora Slobodan Vidović i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Tom prilikomnajavljen je slavljenički koncert u nedelju, 8. novembra i predstavljen novoosnovani ansambl pri Banskom dvoru - kamerni gudački orkestar "Ban Svetisav Tisa Milosavljević", te predstavljeni novi programski sadržaji koji nas očekuju u nastupajućoj sezoni.

Direktor Kulturnog centra Banski dvor Mladen Matović rekao je da je u ova kulturna institucija organizovala oko 300 događaja na nivou godine i najavio tri nova projekta kojima će Banski dvor osvježiti banjalučku kulturnu scenu u narednom periodu.

"Prvi projekat je osnivanje kamernog gudačkog orkestra koji će nositi ime bana Svetislava Tise Milosavljevića i djelovaće pri Banskom dvoru, a prvi koncert imaće upravo na sam Dan Banskog dvora – 8. novembra. Druga značajna programska aktivnost biće realizacija ekskluzivne postavke koju čini porodična zaostavština bana Todora Lazarevića, dok je treći projekat u vezi sa likovnom umjetnošću gdje će, u adaptiranim slikarskim ateljejima, stvarati poznati likovni umjetnici koji će dolaziti u naš grad", naveo je Matović.

Izvor: Borislav Brezo/Mondo

Dirigent Kamernog gudačkog orkestra "Ban Svetislav Tisa Milosavljević" Branka Radošević Mitrović kazala je da svaki grad koji drži do kulture, ima svoj kamerni orkestar i da za Banjaluku ovo predstavlja veliki iskorak. Ona je dodala da će orkestar, za početak, brojati devet članova zbog aktuelne epidemiološke situacije, a da je planirani broj članova 25. Orkestar će izvoditi djela stranih, ali i domaćih autora, navela je ona.

Urednik likovnog programa u Banskom dvoru Slobodan Vidović pojasnio je da rezidencijalni projekat dolaska likovnih umjetnika u Banjaluku podrazumijeva da renomirani regionalni i svjetski likovni umjetnici u određenom vremenu borave u Banjaluci i ovdje stvaraju svoja djela, a nakon toga će uslijediti izložbe i drugi prateći sadržaji. U ove namjene na drugom spratu Banskog dvora biće adaptirana dva slikarska ateljea, koji će biti u funkciji od decembra.

Gradonačelnik Igor Radojičić istakao je da je Banjaluka ponosna na rezultate koje u posljednje vrijeme ostvaruje Banski dvor.

"Konceptualno, Banski dvor je epicentar banjalučkih kulturnih dešavanja, pa čak i u ovoj godini u kojoj je broj dešavanja znatno manji. Banski dvor je bio jedna od prvih ustanova koja je počela sa aktivnostima nakon što je to dozvoljeno, a publika je sa nestrpljenjem čekala da krene program. Grad Banjaluka je tu da podrži rad Banskog dvora, kako u programskom tako i u infrastrukturnom smislu, jer je, u protekle dvije godine, izvršena najveća obnobva zgrade Banskog dvora još od razornog zemljotresa 1969. godine", naglasio je Radojičić.

Izvor: Borislav Brezo/Mondo

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop