• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovako je Balašević govorio o Sarajevu: "Moji Bosanci, bili su prava ekipa - tri su Boga pomirili"

Autor Vesna Kerkez

Iako je novosadski kantautor bio omiljen u svim dijelovima bivše Jugoslavije, Balašević je kroz svoj rad često isticao vezu sa glavnim gradom Bosne i Hercegovine.

 Ovako je Balašević govorio o Sarajevu: "Moji Bosanci, bili su prava ekipa - tri su Boga pomirili" Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Mnogi Balaševićevu vezu sa Sarajevom vežu za prvi poslijeratni koncert, međutim, poznati kantautor je isticao kako je Sarajevo i prije rata u njemu budilo posebnu emociju.

U tom kontekstu, Đorđe se uvijek rado sjećao provedenih dana sa čuvenim Mirzom Delibašićem, ali i sa Kemalom Montenom kojem je prije nekoliko godina posvetio i pjesmu.

Veza sa Sarajevom, "ozvaničena" je i kroz knjigu "Tri posleratna druga", gdje je Balašević  govorio o glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

"Sarajevo je varoš belosvetska. Ono što valja-valja. Ima budala, kao i svugde, ne kažem, ali njih sam sretao samo u literaturi. Oni drugi, koje sam sretao na koncertima, 'moji' Bosanci, bili su prava ekipa. Tri su Boga pomirili. Mnogu su radili na tome da mi se neki od najvećih 'Dana Lavova' dogode baš u Sarajevu", pisao je Balašević.

Nakon toga slijedila je i poruka.

"Vidiš, Sarajevo je srednjeg roda, kao dete - zaigrano, prostodušno, naivno... Beograd je, recimo, taj Beograd... Muškarčina, švaca i galamdžija u raspasanoj beloj košulji, na hoklici pred prepadnutim svircima... i Zagreb je gospon Zagreb... Koketni gebelovski brčići, prefrigani šmek preko jutarnje štampe... Najveću larmu podigne kad zvecne kašičicom o rub porculanske šoljice... Pa gospođa Ljubljana... Snežna kraljica, uobražena, elegantna, racionalna,...koja je tako hladno napustila taj brak iz računa čim je shvatila da računa više nema. A Sarajevo... Lakoverno, detinjasto,...zato ono prvo i pruža ruke..." 

Pročitajte i ovo

Balašević je i kroz svoje pesme pjevao o vezama sa Sarajevom.

Jedna od takvih pesama jeste i "Slovenska" koju je Balašević posvetio sarajevskom muzičaru i prvom pevaču Crvene jabuke Draženu Ričlu.

Balašević je bio jedan od prvih muzičara koji je poslije rata odlučio da gostuje u Sarajevu, a ta njegova odluka izazvala u Srbiji oprečne reakcije.

Prvi poslijeratni koncert Đorđe Balašević u Sarajevu je održao 7. februara 1998. godine u prepunoj dvorani Skenderija.

Tokom snimanja dokumentarnog filma 2018. godine, Balašević je za Al Jazeeru govorio o emotivnim koncertima iz 1998. godine.

"Sarajevo nije imalo problema s emocijama što ga je na kraju i skupo stajalo. Međutim ti koncerti su se previše oteli kontroli i blizi su bliži nebu nego zemlji. To je emocija koja se ne može ponoviti", rekao je Balašević.

Nakon koncerata 1998. godine, Balašević se nekoliko puta vraćao u Sarajevo i održavao koncerte u sklopu Baščaršijskih noći, kao i Zetri odnosno Skenderiji.

Posljednji veliki koncert Balašević je u Sarajevu održao 2018. godine u Skenderiji koja je, po običaju, ispunjena do posljednjeg mjesta dočekala panonskog mornara.

Na početku koncerta, Balašević je naglasio kako mu je drago da se nakon 20 godina vratio u dvoranu na Skenderiji koja sada nosi ime po Mirzi Delibašiću, čoveku kojeg je mnogo volio.

(Mondo/Klix)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop