• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijera filma "Čuvar časti i ponosa - Đorđe Mihailović" 1. maja na RTRS

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Dokumentarni film pod nazivom "Čuvar časti i ponosa - Đorđe Mihailović" biće premijerno prikazan 1. maja na RTRS, na dan kada legendarni čuvar srpskog vojničkog groblja "Zejtinlik" Đorđe Mihailović slavi 93. rođendan.

 Dokumentarni film o Đorđu Mihailoviću Izvor: Zoran Pajčin, mondo.ba

Osim na RTRS-u, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, film će biti prikazan i na RTS-u kao i na još 30 kanala širom Srbije. Naravno, film će biti prikazan i u Grčkoj kao i u svim zemljama gdje Republika Srpska ima predstavništva, diplomatske predstavnike kao i udruženja.

Premijera filma "Čuvar časti i ponosa" trebalo je da bude održana 15. septembra 2020. godine na dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, međutim premijera je pomerena zbog situacije sa virusom korona.

"Đorđe Mihailović predstavlja veoma bitnu istorijsku ličnost za srpski narod i film predstavlja omaž njemu. Snimljen je sa željom da se sačuvaju njegov lik i djelo od zaborava i to je bilo najmanje što smo mogli da uradimo za čovjeka koji je posvetio svoj život jednom tako plemenitom cilju. Na ovaj način čuvamo i svjedočenje o srpskoj golgoti tokom Prvog svjetskog rata u borbi za slobodu", kazao je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić.

Izvor: Zoran Pajčin, mondo.ba

Jelena Jovanović, šefica Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj kaže da više od 90 godina grad Solun ima čast da u njemu živi Čuvar časti i ponosa srpskog naroda.

"Noseći slavnu i tešku istoriju srpskog naroda na svojim leđima porodica Mihailović, već tri generacije je čuvar istorije koju osim Srba poštuju i Grci. Prolazeći svakodnevno pored ovog svetog mjesta, jedini strah koji sam imala bio je da ova priča o istoriji i rodoljublju ostane neispričana. Upravo iz tog razloga izuzetno mi je zadovoljstvo što će svi oni koji nisu u mogućnosti da posete Zejtinlik bar na trenutak, kroz ovaj dokumentarni film, imati priliku da dožive jedinstveno iskustvo kao što je razgovor sa jednom od živih legendi i čuvarem časti i ponosa Đorđem Mihailovićem", kazala je Jelena Jovanović.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop