• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konferencija o književnosti i izdavaštvu u Srpskoj: Ima mnogo prostora za poboljšanje

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U Banjaluci je danas održana konferencija pod nazivom „Književnost danas i sutra“ koju je organizovalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i na kojoj se govorilo i knjiženoj i izdavačkoj sceni u Srpskoj.

 Konferencija o književnosti Izvor: Vlada RS

Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić rekla je da je opredjeljenje Ministarstva prosvjete i kulture da institucionalno pomogne razvoj književne scene Republike Srpske jačajući izdavačku djelatnost i književno stvaralaštvo, stavljajući pisca na pijedestal društvenog poštovanja.

Na otvaranju konferencije istakla je da se jedino jačanjem književne scene i afirmacijom domaćih autora, kao i njegovanjem kulturnog identiteta kroz kulturu čitanja, jača i istovremeno čuva nacionalni identitet, što je i obaveza institucija.

"S ciljem afirmacije i popularizacije književnosti i izdavaštva Republike Srpske Ministarstvo izdvaja sredstva za objavljivanje novih djela, prevođenje djela domaće književnosti na strane jezike, predstavljanje izdavačke produkcije na međunarodnim sajmovima, kao i podršku književnim manifestacijama, te otkup knjiga koji se od 2013. godine sprovodi bijenalno", rekla je Trivićeva.

Cilj da se uvežu svi segmenti upravljanja književnom djelatnošću u Srpskoj, te da se ojača uloga Udruženja književnika Republike Srpske.

Književnik Tanja Stupar Trifunović rekla je da će se pokušati definisati koji su to problemi, kao i pronaći rješenja, kako bi se poboljšao položaj književnika.

"Jedno od mogućih rješenja jeste da se domaći autori i stvaraoci prepoznaju kao neko ko je kreator kulturnog života, jer imamo situaciju da su upravo oni najnevidljiviji u društvu u kojem se bavimo kulturom", rekla je Trifunovićeva.

Ona smatra da je vrijeme da se to promijeni i da se književnicima da značaj koji zaslužuju i budu prisutniji u društvenom životu.

Direktor izdavačke kuće "Imprimatur" Boris Maksimović rekao je da postoji dosta prostora za poboljšanje stanja u izdavaštvu u Republici Srpskoj .

"Dobro je što postoji dobra volja da se to stanje popravi", rekao je Maksimović.

Konferenciji, koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, prisustvovali su književnici, predstavnici izdavačkih kuća, Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, studenti i profesori sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, direktori najvažnijih književnih manifestacija, kao i predstavnici medijskih kuća.

Paneli su bili - "Položaj književnosti", "Izdavaštvo u Republici Srpskoj", "Promocija književnosti" i "Nabavka bibliotečke građe".

Povezano

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

antika

ko o cemu

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop