• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Čelincu održan prvi sajam knjiga (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Iako je 2020. već postala "slavna" po otkazivanju većine tradicionalnih sajmova, skupova i festivala, u ovoj "baksuznoj" godini ipak je rođena i jedna potpuno nova kulturna manifestacija - prvi sajam knjiga u Čelincu!

 U Čelincu održan prvi sajam knjiga (FOTO) Izvor: Siniša Stanić, mondo.ba

Nakon što su otkazani skoro svi veliki ovogodišnji regionalni književni skupovi, ljubitelji književnosti ipak su mogli, umjesto Beograda, Sarajeva ili Banjaluke, juče da skoknu do Čelinca i na tamošnjem, prvom mini sajamu knjiga "Čelinac 2020" pazare nešto za sebe.

Na ovoj manifestaciji, održanoj u sportskoj dvorani, učestvovalo je tek nekoliko izdavača i distributera, ali organizatori kažu da su itekako zadovoljni posjetom i nadaju se da će ovaj sajam knjiga postati tradicionalan.

Jelena Ivanković, direktorica čelinačke biblioteke "Ivo Andrić" kaže da ta ustanova već 22 godine organizuje Miholjdanske kulturne svečanosti, ali su se ovaj put, zbog specifičnih uslova, odlučili za novi vid obilježavanja - kroz sajam knjiga:

"Izdavačka kuća Imprimatur nam je prva pomogla i uskočila, onda antikvarijat Ramajana, Deveta dimenzija, naša knjižara Elena iz Čelinca, opštinski odbor SPD Prosvjeta, Biblioner... Sve je dobro proteklo, zadovoljni smo posjetom, mislim da je kroz ovaj prostor danas prošlo preko 300 ljudi, tako da se nadamo da će ovaj sajam postati tradicionalan."

Izvor: Siniša Stanić, mondo.ba

Boris Maksimović iz izdavačke kuće Imprimatur takođe je zadovoljan posjetom i organizacijom:

"S obzirom na to kakvo je danas bilo vrijeme, posjeta je bila odlična. U 2020. otkazana je većina velikih književnih manifestacija; u ovoj godini sve što se održi, a ima veze sa knjigom, dobro došlo je. Vjerujem da je trenutno lakše organizovati sajam u manjim sredinama - manje je izdavača, svi smo razbacani, tako da nema straha od neke gužve. Ljudi su dobro reagovali kad smo najavili dešavanje na društvenim mrežama, vidi se da su željni ovakvih stvari, i za nadati se da će ovo postati tradicija."

Jedan od izlagača bio je i Momčilo Spasojević, magistar sociologije i jugoslovenske književnosti iz Čelinca, koji je na svom štandu izložio neke stare i veoma rijetke knjige:

"Sakupljam knjige od osnovne škole, prva koju sam kupio bila je slikovnica 'Boj na Mišaru'. Poslije sam počeo prikupljati stare i raritetne primjerke. Donio sam ovde danas jedan mali dio njih, kako bi mladi mogli vidjeti kako su se nekad štampale i kako se čuvaju kjige. Ima tu svega - od prvog srpskog časopisa 'Slaveno-serbskij magazin' iz 1756. godine, preko Jevanđelja na slaveno-srpskom jeziku iz 19. vijeka i prvih originalnih štampanih djela Vuka Stefenovića Karadžića takođe iz 19. vijeka, do prvog izdanja pjesama Andrije Kačića Miošića iz 1756. godine, knjige koja je preko 200 godina bila pravi bestseler i kod Srba i kod Hrvata."

Na sajmu smo upoznali i Borislava Maksimovića, urednika "Čelinačkih novina", čovjeka koji već 20 godina u kontinuitetu uređuje i izdaje ovaj mjesečni časopis, jedan od najdugovječnijih štampanih magazina u RS.

"Prvi broj Čelinačkih novina je izašao januara 2000. godine i od tada do danas one izlaze redovno svakog mjeseca. Trenutno je u prodaji 251. broj... Građani Čelinca su jednostavno naviki da između 20. i 25. u mjesecu traže naš časopis - ako ga nema, odmah se raspituju šta se dešava, da li je završen, kada će izaći. U početku su svi mislili da će se, kao i u slučaju mnogih drugih časopisa, Čelinačke novine ugasiti nakon dva-tri broja, ali evo izlazimo sve do sada, znači preko 20 godina. Čelinac je jako mala lokalna zajednica, više ruralna nego urbana, i uopšte nije lako štampati i distribuirati neki časopis. Ja sam i kolporter, i reporter, i fotograf, i zadužen za marketig, i sve... Izdržavamo se od pretplatnika i privredne zajednice koja hoće da podrži ovakav jedan projekat, a zadnjih godina nam pomaže i lokalna zajednica", kaže Maksimović.

A da je na prvom čelinačkom Sajmu knjiga bilo interesantno potvrdio nam je i jedan od posjetilaca, Dragan Ostić iz Zelenog Vira:

"Sve izgleda fino, ovako nešto treba svakom gradiću, što da ne? Dođe nekih novih ljudi, koji vide nešto novo, prohodaju, kupe knjige... I to je poenta."

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop