• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedor dobio osmi mural (FOTO)

Autor Siniša Stanić

U Prijedoru je danas otkriven osmi mural "Nebo je granica" oslikan na fasadi zgrade Ugostiteljsko-ekonomske škole.

 Prijedor dobio osmi mural (FOTO) Izvor: Srna

Mural je naslikan u okviru projekta "Prijedor – grad murala", koji realizuje Udruženje likovnih umjetnika u saradnji sa Gradskom upravom i Udruženjem "Program Prijedor" iz italijanskog grada Trenta.

Autor murala, akademski grafičar Dragan Inđić iz Prijedora, rekao je da je kao bivši učenik ekonomske škole htio da poruči da formalno orbazovanje ne mora biti kraj, da učenici uvijek mogu da se usavršavaju i usmjeravaju u drugim smjerovima.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević rekao je da je Gradska uprava finansijski podržala ovaj projekat i da mu je posebno drago što je mural oslikao čovjek iz Prijedora, te najavio dalju podršku ovakvim projektima jer doprinose estetici grada.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Boris Eremić rekao je da Prijedor ima veliku tradiciju grada slikara, a da su murali brendiranje te priče.

Svečanosti otkrivanja murala prisustvovala je delegacija iz Italije. Autoru je uručena međunarodna nagrada "Paola de Maninkor" koja se sastoji od plakete i novčanog dijela od 3.000 KM koji obezbjeđuje opština Lavis, rodno mjesto italijanske slikarke koja je 1998. godine, zajedno sa djecom iz tadašnjih izbjegličkih centara, oslikala prvi mural u Prijedoru na fasadi Elektrotehničke škole.

Prethodni murali su "Šeširdžija" Nataše Konjević iz Banjaluke, "Transformacija" mađarskog strit-art umjetnika Atile Samožija Vidama, "Vrt" rumunskog autora Raula Opre Sadoa, "Grad" umjetničke grupe "Dim Tim" iz Beograda, "Negdje između početka i kraja" Selvera Begića iz Banjaluke, "Gejm on" Ljubiše Pušca iz Prijedora i "Šta je unutra" (What is inside?) Andreja Žikića Arteza iz Beograda.

(Srna, Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop