• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U najavi Zakon o audio-vizuelnoj djelatnosti RS: Privlačenje stranih producenata u Srpsku

Autor Siniša Stanić

Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić istakla je da resorno ministarstvo priprema Nacrt zakona o audio-vizuelnoj djelatnosti, kojim će biti utvrđeni jasni administrativni i finansijski mehanizmi potrebni za redovnu podršku razvoju ove oblasti.

 U najavi Zakon o audio-vizuelnoj djelatnosti RS: Privlačenje stranih producenata u Srpsku Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Želja nam je da stvorimo sistem podrške domaćim autorima, ali i poslovno okruženje pogodno za snimanje filmova i privlačenje stranih producenata", rekla je Trivićeva.

Trivićeva je navela da je Ministarstvo prosvjete i kulture donijelo Pravilnik o postupku vođenja Registra umjetnika i Registra stručnjaka u kulturi.

Prema njenim riječima, bilo je neophodno da se kroz registre prvo evidentiraju svi umjetnici i stručnjaci koji žive i rade na prostoru Srpske, a da se nakon toga uđe u postupak utvrđivanja određenog statusa.

Možda će vas zanimati

Trivićeva je navela da je trenutno u izradi pravilnik o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi.

"Ključno je da će osoba koja ima utvrđen status samostalnog umjetnika ili stručnjaka u kulturi, a nezaposlena je, moći samostalno obavljati djelatnosti, ostavrivati pravo na uplatu doprinosa, iz budžeta Republike, za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, te osiguranje od nezaposlenosti i dječije zaštite“, objasnila je Trivićeva za SrpskaInfo.

S druge strane, tvrdi Trivićeva, osobe koje steknu navedeni status, moći će prodajom svojih djela i pružanjem usluga ostvarivati prihode, te u pravnom prometu sa drugim osobama nastupati u svoje ime.

Trivićeva navodi da će to smanjiti mogućnost sive ekonomije u oblasti rada i djelovanja umjetnika i stručnjaka u kulturi.

Ona je istakla da se razmatra osnivanje filharmonije u okviru Narodnog pozorišta Republike Srpske, dodajući da je riječ o inicijativi koja je dugo bila na čekanju jer se traže najbolji modaliteti.

"Mislim da će osnivanje filharmonije dati sasvim drugačiji pečat muzičkoj sceni Republike Srpske, koja će ovim biti znatno bogatija. Djelovaće podsticajno na izvođače i doprinijeti podizanju kvaliteta muzike izvođača", dodala je Tivićeva.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop