• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Škola za žene" u subotu u NPRS: Kroz smijeh najbolje učimo o sebi

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Predstava "Škola za žene", rađena po Molijerovom tekstu, igra u subotu 4. decembra u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

 "Škola za žene" u subotu u NPRS: Kroz smijeh najbolje učimo o sebi Izvor: NPRS/ustupljena fotografija

Riječ je o komadu koji je premijeru u NPRS imao 1. juna 2019., a koji je režirala Đurđa Tešić.

"U svojoj najmanje izvođenoj komediji "Škola za žene" Ž. B. P. Molijer bavi se pitanjem odnosa prema ženi. Radeći ovu predstavu, na moju veliku čast i zadovoljstvo šestu po redu u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, pitam se: da li je ova komedija tako rijetko igrana baš zato što se tema kojom se bavi smatra prevaziđenom u savremenom, a ipak, tako dominantno muškom svijetu? Ili je njeno rijetko izvođenje rezultat toga da smo vijekovima kao ljudska vrsta navikavani da je odnos prema ženi, kao prema nižem biću, prirodan.

Kroz izuzetno komičarski izbrušeno napisan lik Arnolfa predstavljamo čovjeka koji je bio spreman da jedno dijete, djevojčicu od četiri godine, koju je izabrao za buduću suprugu, a veoma materijalno ugroženu, pošalje u stroge i zaglupljujuće uslove odgoja u manastir – ne bi li je, kako sam kaže, učinio „do krajnosti glupom“. Arnolf želi da pobijedi svoj urođeni strah od poraza prouzrokovanog tzv. ženskim lukavstvima. Kroz njegove namjere i njegovu radnju prikazali smo svu komediju i apsurd niže prirode jednog sujetnog muškarca i porodičnog tiranina.

Imajući na svojoj strani ugled i bogatstvo, a samim tim i moć da primijeni silu i zahtijeva slijepu poslušnost tamo gdje se traže zakoni srca i duše, Arnolf doživljava podsmijeh i poniženje dostojno svoje gordosti i manipulacije u sočnom, izrazito duhovitom stilu, onako kako samo najbolji klasični komediografi umiju da nam rasvijetle suštinu ljudskih mana. Uvjerena sam da se kroz smijeh najbolje suočavamo sa samima sobom", zapisala je rediteljka o predstavi.

Arnolfa igra Željko Stjepanović, Anjesu Ana Ilić, Horacija je oživio glumac Bojan Kolopić, a u predstavi još glume i Danilo Kerkez, Dragana Marić, Goran Jokić i Đorđe Marković.

Predstava igra na Velikoj sceni u 20 časova.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop