• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NPRS: U Novu godinu uz mnoštvo novina, najavljene dvije premijere i nove pogodnosti za publiku

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Narodno pozorište Republike Srpske novu godinu započinje ambiciozno - najavljene dvije nove predstave, posebne akcije, a predstavljena je i selektorka 24. Teatar festa.

 NPRS: U Novu godinu uz mnoštvo novina, najavljene dvije premijere i nove pogodnosti za publiku Izvor: Dejan Rakita/ustupljena fotografija

Odmah nakon praznika, 17. januara počinje rad na predstavi "Bolest" koju je napisao i režirao Nikola Pejaković, a u kojoj igraju Miljka Brđanin, Nikolina Friganović, Ljubiša Savanović i Danilo Kerkez.

"Predstava se dešava u vrijeme korone, ali je u njoj riječ o jednoj drugoj bolesti koja je s nama mnogo duže, a i mnogo je teža. Zanimljivo je da su probe trebale početi 1. novembra, ali ja sam tada bio u bolnici zbog korone... Ja ne pišem dramske tekstove, krenem od jedne scene, a zatim to s ekipom postane pravi komad, pa ćemo svi zajedno na premijeri 12. marta vidjeti kako će ispasti", kazao je Pejaković.

Izvor: Dejan Rakita/ustupljena fotografija

Glumac Ljubiša Savanović je novinarima rekao da je riječ o maloj, ali odabranoj ekipi koja će dati sve od sebe da predstava ima što duži pozorišni život.

"Radujem se procesu, svi smo radoznali da vidimo kako će sve da izgleda na kraju. Za sada mogu da kažem da je riječ o društveno angažovanom i modernom komadu", istakla je glumica Miljka Brđanin.

Samo nekoliko dana kasnije, 20. januara u NPRS počinje rad i na drugoj predstavi - riječ je o Nušićevom "Sumnjivom licu", koju će režirati nagrađivani hrvatski režiser Ivan Plazibat.

Izvor: Dejan Rakita/ustupljena fotografija

"Više od nagrada i priznanja mi znače podrška i kvalitetna saradnja, a baš to sam pronašao ovdje. Jako sam uzbuđen što ću raditi sa banjalučkim glumcima, posebno jer radimo srpski klasik. Za ovaj komad znamo da funkcioniše, a na nama je da mu pronađemo pozorišni život u savremenom svijetu. Meni je Nušić posebno interesantan jer je, po meni, hroničar neuspješnih pokušaja izgradnje građanskog društva na našim prostorima i to ga čini izuzetno aktuelnim i danas", kazao je Plazibat.

Premijera ove predstave očekuje se 20. aprila.

Možda će vas zanimati

Najveća pozorišna manifestacija u RS - Teatar fest "Petar Kočić" biće, kako je ranije najavljeno, održana od 5. do 12. juna 2022. a u ulozi selektora ovaj put naći će se prvakinja NPRS, glumica Slađana Zrnić.

"S radošću i odgovornošću sam prihvatila ovaj zadatak. Konkurs je otvoren do 4. aprila i ja bih iskoristila ovu priliku da pozovem sva pozorišta u regionu da se prijave, a ja ću dati sve od sebe da izaberem adekvatne predstave, koje su produkcijski izvodive na našoj sceni. Vezali smo se za riječ "snaga", koja nam je ideja vodilja i pri izboru teksta, ali i misli", kazala je Zrnić.

Izvor: Dejan Rakita/ustupljena fotografija

V.d. upravnica NPRS Dijana Grbić najavila je nekoliko novina u radu ove ustanove.

"Tokom naredne godine realizovaćemo nekoliko akcija. Među prvima će biti gostovanja našeg ansambla u drugim gradovima RS. Takođe, pozorište će od februara biti ponovo otvoreno za škole, tako da  dobijamo priliku da stvaramo mladu i buduću publiku. Planirali smo i akcije u okviru kojih će cijene karata biti znatno niže, kako bi pozorište bilo dostupno svima", istakla je Grbić.

Prema njenim riječima, u planu je i saradnja sa regionalnim pozorištima, u okviru koje su dogovorena gostovanja u Banjaluci, ali i ansambla NPRS u Beogradu, kao i koprodukcije predstava.

"Novost je i Filharmonijski orkestar NPRS, za čiji će se rad steći uslovi do marta, a njihov prvi program gledaćemo najvjerovatnije na Teatar festu", naglasila je v.d. upravnica.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop