• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijerom predstave "Gospođica" počinje nova sezona u Narodnom pozorištu RS

Autor Dušan Volaš

Premijerom predstave "Gospođica", autora Ive Andrića, u Narodnom pozorištu Republike Srpske će u utorak, 18. oktobra, biti otvorena 93. pozorišna sezona koja će publici donijeti nekoliko značajnih premijera, rekla je danas direktor ovog pozorišta Dijana Grbić.

 Nova sezona u Narodnom pozorištu RS Izvor: NPRS/Dejan Rakita

Grbićeva je navela da je za subotu, 22. oktobar, zakazana premijera kamerne opere "Bastijen i Bastijena" Volfganga Amadeusa Mocarta.

"Veoma značajna za nas je i premijera predstave `Hasanaginica`, koju radimo u koprodukciji sa Gradskim pozorištem `Semberija` iz Bijeljine, te će premijera u tom gradu biti održana u četvrtak, 20. oktobra, a u Banjaluci 9. decembra", rekla je Grbićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je istakla da su to samo neki od razloga zbog čega publika može da se raduje novoj sezoni.

"Bogatstvo je na repertoaru imati velikane poput Andrića, Mocarta. Naročito smo uzbuđeni jer smo uspjeli da na scenu postavimo i kamernu operu, te tako značajno doprinesemo razvoju kulture u Srpskoj", rekla je Grbićeva.

Reditelj predstave "Gospođica" Đurđa Tešić rekla je da je rad na ovom komadu bio izazovan i nimalo lak zadatak, jer je trebalo izuzetan Andrićev pripovjedački dar prebaciti u dramsku formu.

"Riječ je o noveli ili kratkom romanu, studiji karaktera ženskog lika, koja je pomalo skrajnuta, iako nosi izuzetno snažan ženski dramski karakter", rekla je Tešićeva.

Glumica Slađana Zrnić, koja u predstavi glumi glavnu ulogu, rekla je da je velika čast ali i odgovornost glumiti lik gospođice, žene čiji je život vrlo čudan i vrlo opasan.

"Ovaj roman je studija o tome kako u životu čovjek treba da se posveti nečemu, ali da zna granicu, kako bi preživio. Bez obzira na to koliku pasiju imate prema nečemu, za sve postoji granica", rekla je Zrnićeva.

Reditelj opere "Bastijen i Bastijena" Igor Tešić rekao je da je predstava prilagođena ovom vremenu, te da joj je tema tinejdžerska ljubav.

"To je tinejdžerska komedija i društvena uloga ovog projekta jeste da baš te mlade generacije dovede u pozorište, te im predstavi operu na njima prihvatljiv način", rekao je Tešić.

SRNA

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop