• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Banjaluci izvedena baletska predstava "Oblijetanje" (FOTO)

Autor Dragana Božić

Baletska predstava "Oblijetanje" Kečkemet siti baleta iz Mađarske, koja govori o najvrednijim ljudskim osobinama, izvedena je večeras u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci pod pokroviteljstvom predsjednika Narodne skupštine Srpske Nedeljka Čubrilovića.

 U Banjaluci izvedena baletska predstava "Oblijetanje" Izvor: Srna/Bojan Rečević

"Ovo je ansambl koji je u svojoj oblasti možda među dva-tri u svijetu i zato imamo veliku čast da to večeras zajednički ispratimo", rekao je Čubrilović u pozdravnoj riječi prije izvođenja baletske predstave.

On je zahvalio prisutnima što su u velikom broju došli da isprate ovu nesvakidašnju predstavu i izrazio nadu da će večeras viđeno dugo nositi u sebi.

Čubrilović je zahvalio predsjedniku Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvanu Pastoru za dolazak ovog ansambla u Banjaluku, ali i za nesebičnu podršku koju godinama pruža Republici Srpskoj i njenim institucijama.

"Republika Srpska je mlada, demokratija je u njoj još mlađa i treba nam mnogo iskustva. Našli smo ga upravo kod ovih ljudi, gospodina Pastora i njegovih saradnika. Nadam se da će i novi saziv parlamenta, koji bi sutra trebao da bude konstituisan, nastaviti istim putem", rekao je Čubrilović.

Pastor je naveo je da izvođenje ove baletske predstave ima i simbolički politički značaj.

"Sutra se u Banjaluci konstituiše nova Skupština i u tom smislu je ovo i svečano obeležavanje našeg prijateljstva i saradnje. A ovo večeras jeste predstava o jednoj od najvrednijih ljudskih osobina, o stanju ljudskog duha, i govori da je čovek nepobediv, da nema teških trenutaka, perioda i momenata iz kojih se ne može ustati", rekao je Pastor.

On je dodao da sve to krasi Mađare i Srbe, čiji odnosi danas doživljavaju renesansu.

Umjetnički direktor Kečkemet siti baleta Dora Barta rekla je novinarima da je večerašnja predstava uspješan spoj tradicionalne mađarske muzike i savremenog plesa i baleta.

Ona je dodala da posebnu draž predstavi i ambijentu u kome se izvodi daju muzika uživo, te kvalitetni muzičari i plesači.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić rekla je da je kuća koju vodi uvijek otvorena za ovu vrstu saradnje.

"Ovakvi i slični događaji daju banjalučkoj publici mogućnost da se upoznaju o projektima koji se realizuju u regionu. Zadovoljstvo mi je što je to večeras upravo balet", rekla je Grbićeva, dodajući da je ova umjetnička grupa, koja djeluje u okviru Nacionalnog teatra u Kečkemetu, regionalno poznata.

Predstavi su prisustvovale brojne ličnosti iz javnog, političkog, kulturnog i društvenog života Banjaluke, Republike Srpske, te diplomatski predstavnici Srbije i Mađarske u BiH.

Događaj su podržali Vlada Mađarske, Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine i Srednjoevropska mreža za ekonomski razvoj.

Kečkemet siti balet radi u okviru teatra "Jožef Katona".

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop