• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PARTIZANSKO GROBLJE U MOSTARU među najugroženijim lokalitetima kulturne baštine u EVROPI

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Partizansko spomen-groblje u Mostaru ušlo je u uži izbor među 11 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi.

 PARTIZANSKO GROBLJE U MOSTARU među najugroženijim lokalitetima kulturne baštine u EVROPI Izvor: Željko Miličević, Anadolija

Popis od 11 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi objavili su Europa Nostra – evropski glas civilnog društva posvećenog kulturnoj i prirodnoj baštini i Institut Europske investicione banke, a povodom 10. godišnjice Programa 7 najugroženijih koja se obilježava u 2023. godini, saopšteno je iz Evropa Nostre..

Pored Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, na popisu su se još našli Željeznička stanica Kortrijk u Belgiji, Posjed i Kraljevski muzej Mariemont, Morlanvelc u Belgiji, Tvrđava Tchakvinji, Zugdidi u Gruziji, Kompleks kuća časnih sestara, bivše moravsko naselje u Kleinvelki u Njemačkoj, zatim Vila ("Konaki") Gidasa, Aleksandrija u Grčkoj, Muzej Herman Oto, Miskolc u Mađarskoj, Memento Park, Budimpešta u Mađarskoj, Kulturni pejzaž Paštrovske gore u Crnoj Gori, Kulturni pejzaž Svetog Stefana, Paštrovići u Crnoj Gori te Bistričke vodenice, Petrovac na Mlavi u Srbiji.

U saopštenju se navodi kako je odabir izvršen na osnovu izuzetnog značaja baštine i kulturne vrijednosti svakog od ovih lokaliteta, kao i na osnovu ozbiljne opasnosti s kojom se oni danas suočavaju.

"Razina angažmana lokalnih zajednica i posvećenost javnih i privatnih aktera očuvanju ovih lokacija ocijenjeni su kao ključne dodatne vrijednosti. Drugi kriterijum odabira bio je potencijal ovih mjesta da djeluju kao katalizator održivog razvoja i kao sredstvo za promoviranje mira i dijaloga unutar svojih lokaliteta i širih regija", dodaje se u saopštenju, prenosi BHRT.

Uži izbor 11 ugroženih lokaliteta kulturne baštine napravilo je međunarodno Savjetodavno vijeće koje se sastoji od stručnjaka iz domena povijesti, arheologije, arhitekture, konzervacije, analize projekata i finansija.

Nominacije za Program 7 najugroženijih lokaliteta za 2023. godinu podnijele su organizacije članice, pridružene organizacije ili pojedinci, članovi mreže Europa Nostra iz cijele Evrope, kao i organizacije članice Evropske alijanse za kulturnu baštinu.

Za Program 7 najugroženijih za 2023. godinu Partizansko spomen-groblje je nominirala IDEAA Mostar uz podršku gradonačelnika Mostara, Galerije DESSA i Europa Nostra Srbija.

Konačna lista 7 najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Europi za 2023. godinu biće objavljena u travnju.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop