• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Urnebesna tragedija“ premijerno u NPRS: "Nekad pozorište kopira život, a nekad život pozorište"

Autor Dragana Božić

Premijera predstave „Urnebesna tragedija“ po tekstu Dušana Kovačevića u režiji Jagoša Markovića biće održana sutra 12. maja u 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS.

 16.jpg Izvor: Mondo/Slaven Petković

Ovo je prva predstava proizašla iz koprodukcije NPRS i Narodnog pozorišta u Beogradu, nakon što je prije više od godinu dana potpisan sporazum o saradnji ove dvije pozorišne kuće.

Glumačku podjelu čine: Nikolina Friganović, Željko Erkić, Petar Vasiljević, Nela Mihailović, Aleksandar Vučković, Sandra Bugarski, Branko Vidaković, Ljubiša Savanović i Marija Nedeljkov.

Premijera ovog komada planirana je 5. maja u Narodnom pozorištu u Beogradu, ali je zbog nedavnih tragičnih događaja odgođena za 15. maj. Tako će, ipak, priliku da premijerno gleda predstavu imati banjalučka publika.

Reditelj ove predstave Jagoš Marković rekao je da je saradnja ova dva pozorišta bila besprijekorna.

.
Izvor: YouTube/Mondo BiH

"Ja sam jako zahtijevan i rijetko kad sam u potpunosti zadovoljan, a sada to jesam. Što se tiče predstave - jedva čekam da je vidim. Ovaj tekst govori o porodici, društvu, našoj istoriji, našim ludilima, ali prije svega o odnosu dječaka i njegovih predaka, ali i o pitanju „Ko sam ja?“. Predstava je i urnebesna i smiješna kao što smo i mi, ali je i tragična kao što naslov kaže. Nadam se da ima mogućnosti da se prepoznamo, pročistimo, doživimo katarzu i ne samo da se nasmijemo. Nadam se da ima male pouke o tome gdje griješimo. Daleko je od zabave i mislim da je potrebna i korisna, da ima dubokog smisla igrati to baš sada", rekao je Marković na današnjoj pres konferenciji i dodao da je jedva čekao saradnju sa glumcima Narodnog pozorišta RS koje je vidio u seriji „Kosti“.

O predstavi i njenoj aktuelnosti govorio je i glumac Branko Vidaković koji u predstavi igra Vasilija.

"Pitanje „Ko sam ja?“ je ključno, a bogami i život pokazuje da je suštinsko, te se desi da nekad pozorište kopira život, a nekad život pozorište. Bilo je mnogo teškog rada, ali je bilo blagorodno. Sretan sam što sam upoznao vaše glumce koji su sjajni, imamo i Petra (Vasiljević) koji je čudo, tek ćete vidjeti šta radi. Nadam se da će ova predstava biti jedna od onih koje ćemo dugo igrati i na koje rado dolazim", rekao je Vidaković.

Izvor: Mondo/Slaven Petković

Nikolina Friganović, jedna je od glumaca NPRS koja je ostvarila ulogu Ruže u ovoj predstavi.

"Ja sam kao student u Beogradu gledala predstavu Jagoša Markovića i bila sam fascinirana. Željela sam da budem dio te priče i sada nakon 24 godine, dobila sam priliku da sarađujem sa ovim neobičnim rediteljem, intenzivnim, ludački zaljubljenim u pozorište. Zarazio nas je svojom ljubavlju prema pozorištu, a tu neku neobičnu moć koju on ima ja dosad nisam vidjela u pozorištu. Imam osjećaj kao da sam s ovim ljudima radila već dugo godina iako smo došli sa raznih strana. Ovaj komad nas je potpuno preuzeo jer smo počeli onako organski, bolno da prepoznajemo sve te stvari i trule i pozitivne, stvari koje nam nedostaju i ovo je na nas imalo terapeutsko dejstvo", rekla je Friganović.

Sa njom je saglasan i Željko Erkić, takođe glumac NPRS, koji je potvrdio da je tokom rada na ovoj predstavi bila dobra energija.

"Bilo je kao da se sto godina znamo, bilo je zabavno i bili smo nadahnuti. Jagoš je ovaj tekst nadigrao, izašle su mnoge ideje i poruke. Nažalost, ovakvo čitanje tog teksta korespondira sa današnjim vremenom i, nažalost, nedavnim događajima. Pozorište koje postoji preko 2.000 godina bilo je i ostaće ono koje ne rješava probleme nego ukazuje na njih“, poručio je Erkić.

Izvor: Mondo/Slaven Petković

Najmlađi član glumačke postave, dvanaestogodišnji Petar Vasiljević koji glumi Nevena kaže da mu je drago što je radio sa ovom ekipom.

"Drago mi je da sam sa ovom ekipom koja je radila na ovom remek djelu, i kako Nikolina (Friganović) kaže, ova predstava nije samo predstava. Svako ko je radio ovu predstavu, otkako je ušao, u njoj je dobio novi život. Meni se jako sviđa i svi koji su je vidjeli rekli su da će ljudi izaći istovremeno se smijući se i plačući. Reditelj Marković je magičan, uspio je da ovu predstavu pretvori u nešto što ja u svom životu nisam vidio, iako 12 godina nije puno“, rekao je Vasiljević koji je nasmijao prisutne i zaradio aplauz na pres konferenciji.

Sandra Bugarski igra lik Rajne, žene koja trpi nasilje. Izjavila je da je privilegovana zbog svog angažmana, ali i tužna zbog otkazivanja premijere u Beogradu.

"Mi miješamo nešto što je duboko tragično sa onim što je urnebesno smiješno. Mislim da smo napravili dobar posao, da smo pogodili srž. Dođite da nas gledate, bićete oduševljeni“, kratko je prokomentarsiala Bugarski.

Izvor: Mondo/Slaven Petković

I njena koleginica Nela Mihailović ima samo riječi hvale, kako za reditelja, tako i za predstavu.

"Ja imam tu sreću da sam već radila sa Jagošem, a volim i da igram Dušana Kovačevića, ali najveća radost mi je bila ova saradnja i susret sa vašim glumcima. Ne bih sad da pričam o mom liku prije nego što gledaoci vide predstavu, jer ja kad doživim lik ne umijem da pričam o njemu, umijem samo da ga pokažem", izjavila je Mihailović i pozvala ljubitelje pozorišta da obavezno pogledaju predstavu jer je, kako tvrdi, fantastična.

Direktorica Narodnog pozoriošta RS Dijana Grbić zahvalila se svima napomenuvši da su okolnosti u toku rada na predstavi (tragični događaji u Beogradu) bile teške.

"Svima nama su ovih dana osjećanja izmiješana, s jedne strane tu je radost zbog uspješne realizacije ovog projekta, a s druge tu je ogromna tišina zbog dešavanja do kojih je došlo u Srbiji. Međutim, kao što su mnogi umjetnici rekli, umjetnost je takva da progovara u najtežim momentima. Izuzetna mi je čast što su naši glumci imali priliku da budu dio ovog projekta i ovoj predstavi želim dug život", rekla je Grbićeva.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop