• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glumica Ljiljana Blagojević sa kćerkom posjetila Muzej Republike Srpske

Autor Nikolina Damjanić

Renomirana pozorišna i filmska glumica Ljiljana Blagojević istakla je tokom današnje posjete Muzeju Republike Srpske u Banjaluci da je srećna što je vidjela postavke koje svjedoče o identitetu, duhovnoj vertikali, te postojanju i trajanju srpskog naroda.

 Ljiljana Blagojević u Muzeju RS Izvor: Branislava Vukelić/Srna

Blagojevićevu, koja je muzejsku postavku obišla u pratnji kćerke, glumice Kaline Kovačević, kustosi su upoznali o dijelu kulturno-istorijskog blaga koje baštini i čime se ponosi ova ustanova.

Ona je u izjavi novinarima nakon posjete rekla da je prvi put u ovoj ustanovi, te da joj je žao što Muzej Republike Srpske što nije u posebnoj, većoj zgradi, jer je veoma važno da se kulturno blago, danas u vrijeme prekrajanja velikih istorijskih događaja iz Prvog i Drugog svjetskog rata, čuva u adekvatnim uslovima.

"Duboko vjerujem da je vlasti i ovim ljudima stalo do toga i da će učiniti sve da se ovaj muzej smijesti u prostor kakav mu zbilja pripada pa da dođemo i to proslavimo", rekla je Blagojevićeva.

Kovačevićeva je rekla da je oduševljena postavkama Muzeja Republike Srpske, ističući da je mnogo toga naučila.

"Sve ove postavke su me natjerale da se zapitam o nekim vremenima koja su bila ili nekim vremenima koja tek dolaze. Gledajući sve ove postavke shvatila sam da moramo da budemo odgovorniji prema kulturnom i istorijskom nasleđu zato što je to neophodno za našu budućnost, za našu djecu", navela je Kovačevićeva.

Izvor: Branislava Vukelić/Srna

Ona je rekla da bi se veoma radovala kada bi Muzej dobiti neki novi prostor u kojem bi postavke dobile značaj i pažnju koji treba da imaju.

"Veliki broj umjetničkih djela, istorijski bitnih stvari za nacionalni identitet jednog naroda nalazi se u depoima koji su u podrumu. Voljela bih da vidim da ima prostora i za te postavke, jer grehota je da ne vidimo i njih kad ih već imamo. U inostranstvu se ljudi bore i smišljaju šta da stave kao postavke i izmišljaju neke stvari, a mi imamo cijelo bogatstvo, pa hajde onda da ih izložimo i da ne budu u mraku",naglasila je Kovačevićeva.

Direktor Muzeja Republike Srpske Davor Strika rekao je da su dvije umjetnice današnjom posjetom pokazale da prepoznaju značaj institucije muzeja.

"Siguran sam da će otići iz Banjaluke, iz Muzeja Republike Srpske sa lijepim uspomenama i pozitivnim iskustvima. Muzej će i u godinama koje dolaze nastaviti da sarađuje i da otvara vrata svima koji žele da se upoznaju sa istorijom i tradicijom našeg naroda", rekao je Strika.

Ljiljana Blagojević u Banjaluci boravi na Međunarodnom festivalu studentskih pozorišta "Kestenburg".

Urednik festivalskog programa Neda Simić Žerajić rekla je da je misija festivala ispunjena i da je Banjaluka prezentovana u najljepšem svjetlu predstavljajući bogatu kuturnu tradiciju.

"Zahvaljujući saradnji sa Muzejom Republike Srpske, naše gošće su uspjele da vide stalnu postavku i sve što čini naše bogato nasljeđe", istakla je Žerajićeva.

(Srba/MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop