• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren 4. Ša Fest: Sjećanje na Mikšu živi kroz umjetnost (FOTO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Dodjelom priznanja pobjednicima i pohvaljenim učesnicima konkursa za najbolju kratku priču pod nazivom "ŠA tekst" sinoć je u Prijedoru zvanično otvoren ovogodišnji "ŠA fest".

 Otvoren 4. Ša fest Izvor: ŠA Fest

Konkurs su zajednički organizovala Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije" i Organizacioni tim ovog festivala.

Predsjednik žirija konkursa "ŠA tekst" književnik Ognjen Vlačina rekao je da je riječ o konkursu za kratku priču koji je prvi put ove godine objavljen, a učestvovalo je 26 radova.

"Žiri je imao težak posao jer je bilo vrlo zanimljivih dopisa i priča u slobodnoj formi sa raznovrsnim temama od emigracije, zaštite čovjekove okoline, ljudskih sudbina, ljubavi", rekao je Vlačina novinarima u Galeriji "Sreten Stojanović" gdje je zvanično otvoren Fest.

Prvu nagradu za priču "Pomen" dobio je Milan Vujić iz Banjaluke koji je rekao da mu nagrada imponuje pogotovo što pripada generaciji koja je prije 25 godina slušala grupu "Tatu" i Dalibora Popovića Mikšu, u čiji pomen se već četvrtu godinu održava "ŠA fest".

Drugu nagradu je dobio Milenko Maletić iz Ljubljane za priču "Peron", a treću Sandra Bosančić iz Novog Grada za priču "Sve zato što je roda bila malo nesmotrena".

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić rekao je otvarajući festival da je Gradska uprava propoznala "ŠA fest" kao brend, manifestaciju posvećenu prerano preminulom sugrađaninu Mikši.

Izvor: ŠA Fest

U okviru "ŠA festa" sinoć je predstavljena i Likovna kolonija u organizaciji prijedorskog Udruženja likovnih umjetnika, kao i izložba priređena u saradnji s Muzejom Kozare pod nazivom "Iz Prijedora", koja je prikaz najznačajnijih i savremenih likovnih stvaralaca grada Prijedora.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika grada Prijedora Milica Tošić izjavila je da su na ovaj način željeli da povežu likovnu i muzičku scenu budući da je Dalibor Popović Mikša bio i likovni umjetnik i muzičar.

"U okviru Festivala radićemo od subote, 29. jula. Tu će biti 12 kolega iz Udruženja kojima su teme za rad slobodne, a radićemo i dva velika Mikšina portreta, dok će dvoje malih učesnika crtati prolaznike i muzičare", rekla je Tošićeva.

Sinoć je održan i nastup komičara Dragana Marinkovića Mace, za koji se u u Kafe klubu “Marina” tražilo
mjesto više.

Izvor: ŠA Fest

Portparol "ŠA festa" Martina Stakić za naredne dane je najavila niz kulturnih sadržaja, od sutrašnje gostovanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta sa prestavom "Audijencija" i kutkom za djecu "ŠA kids" na malom gradskom trgu, do muzičkih večeri u Ljetnoj bašti gdje u petak i subotu, 28. i 29. jula, u "ŠA lajv" programu nastupaju velike regionalne zvijezde.

Rok i rege veče u petak rezervisano je za "Ritam nereda", "Gobline", "Zoster", "Del Arno" bend i "Svemirka".

Izvor: ŠA Fest

U subotu na rap i trap večeri nastupaju Senida, Đorđe Čarkić Klinac, Bojana Vunturišević, Andra Kido i Vojko V.

Ljubitelje elektronske muzike očekuju nastupi svjetski poznatih di-džejeva u "Elektro park" zoni u Starom gradu, a nastupiće Fernanda Martins, "Gramofondžije", Marta Gabrovšek, Dejan Milićević, Mladen Tomić, Inis, Marko Milosavljević i Danijel Kević.

"ŠA fest" je memorijalni festival posvećen prijedorskom umjetniku i muzičaru Daliboru Popoviću Mikši. Održava se u Prijedoru, a prihod od festivala usmjerava se u istoimenu fondaciju koja podržava talentovane umjetnike i njihov autorski rad.

Generalni pokrovitelj "ŠA festa" je Kabinet predsjednika Republike Srpske, a pokrovitelj grad Prijedor.

Dalibor Popović Mikša, frontmen prijedorskog benda "Tatu" preminuo je 2017. godine u 37. godini. Bio je talentovan muzičar, multiinstrumentalista i tekstopisac. Svirao je gitaru i saksofon, a bavio se i slikarstvom.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop