• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tragičan život žene sa čuvene fotografije: Pogledajte kako izgleda danas (FOTO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Lice sa jedne od najpoznatijih fotografija na svijetu "Avganistanska devojka" pripada ženi koja se zove Šarbat Gula

 Ko je djevojka s fotografije Afghan girl Izvor: Profimedia

Šarbat Gula lice je sa slavne fotografije Stiva Mekarija koja je obišla svijet, i nosi naziv "Afghan girl". Jedna od najpoznatijih fotografija na svijetu, "Avganistanska devojka", nastala je 1984, kada je Mekari radio na priči o avganistanskoj izbegličkoj krizi, i uhvatio priliku da u šatoru fotografiše lijepu Šarbat, koja je tada imala 12 godina.

Fotografija djevojčice izražajnog pogleda je završila na naslovnici National Geographica, a identitet djevojke otkriven je tek kasnije, nakon što je fotografija postigla svjetsku slavu. Kasnije je utvrđeno, Mekari nije imao dozvolu da je fotografiše,jer, prema paštunskoj tradiciji žene ne smiju da pokazuju svoja lica muškarcima izvan porodice.

Život u siromaštvu

Fotografija je proslavila Mekarija, ali Šarbat, koja danas ima pedeset jednu godinu, je i dalje živjela u siromaštvu.Napustila je školu i udala se za pekara kada je imala 13 godina. Rodila je četiri kćeri i sina, a jedna ćerka je preminula. 

Izvor: Profimedia

S porodicom je pobjegla iz Avganistana, a Mekari je 2002. krenuo u potragu za njom. Uspio je da je pronađe, i ponovo ju je fotografisao. Međutim, kritike na njegov račun su i dalje stizale, jer su mnogi smatrali kako joj se nije dovoljno odužio. Šarbat je tada izjavila kako nije znala da je postala svjetski poznata. Njen suprug preminuo je od hepatitisa C, a 2016. uhapšena je u Pakistanu jer je tamo živjela s falsifikovanim dokumentima. Osuđena je na 15 dana pritvora, novčano kažnjena i deportovana u Avganistan.

Povratak u Avganistan

Bivši predsjednici Ašraf Gani i Hamid Karzai, nju i njenu djecu dočekali su u palati u Kabulu, te joj obećali da će joj pružiti finansijsku potporu. Godinu dana kasnije dobila je kuću od 280 kvadratnih metara i 700 dolara mjesečne stipendije za život i medicinske troškove.

Nakon što su talibani 2021. zauzeli Kabul, počeli su da prijete Šarbat, kao i drugim slavnim ženama, a krajem te godine joj je u Italiji odobren status izbeglice. 

 BONUS VIDEO: 

Pogledajte

03:10
Koliko je opasno objavljivati fotografije dece na internetu?
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

(MONDO/Index.hr)   

Možda će vas zanimati


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop