• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mandala kao umjetnost i terapija: Uskoro kreativne radionice u Šamcu (FOTO)

Autor Nikolina Damjanić

Dubravka Mihaljčić iz Crkvine jedina je u ovom dijelu Posavine koja radi mandale što je jedan od načina kreativnog izražavanja slikanjem u tačkicama i planira da uskoro u Šamcu organizuje kreativnu radionicu ove tehnike.

 Mandale slikanje u tačkicama Izvor: SRNA/Svetlana Pavlović

Mihaljčićeva kaže da se prije četiri godine posvetila drevnoj umjetnosti oslikavanja mandala tehnike kojom se stvaraju razni geometrijski oblici u kružnoj formi.

Ona je izradila na stotine slika i ukrasila razne ukrasne upotrebne predmete, a njena namjera je da svoje iskustvo podijeli sa onima koji to žele u kreativnim radionicama.

Mihaljčićeva navodi da je za promovisanje svojih radova iskoristila društvene mreže, a predstavila ih je i na sajmovima širom BiH i Srbije.

Ona objašnjava da je tehnika "tačkanja" akrilnim bojama na platnu, drvetu, keramici, staklu i drugim materijalima, odnosno korištenje cijele palete boja u formi omeđenoj kružnicom, fascinira ljepotom neobičnih geometrijskih oblika.

ШАМАЦ, 26. ОКТОБРА /СРНА/ - Дубравка Михаљчић из Црквине, код Шамца, прије четири године посветила се древној умјетности осликавања мандала, што је један од начина креативног изражавања сликањем у тачкицама.
Izvor: SRNA/Svetlana Pavlović

"Tehnika omogućava kreativno izražavanje i istovremeno djeluje opuštajuće u prostoru", precizira ona i objašnjava da je tehnika "tačkanja" potekla od Aboridžina, te da nije vezana za istočnjački pojam mandale.

Prema njenim riječima, izrada jedne mandale može da traje satima, pa i danima, u zavisnosti od veličine podloge ili predmeta na kojem se radi, a kombinacija boja i jednostavni i precizni pokreti rukom djeluju umirujuće.

Mihaljčićeva napominje da mandale predstavljaju kosmos i prirodu, sa kojom je čovjek usko povezan, te da sve to djeluje i terapeutski.

ШАМАЦ, 26. ОКТОБРА /СРНА/ - Дубравка Михаљчић из Црквине, код Шамца, прије четири године посветила се древној умјетности осликавања мандала, што је један од начина креативног изражавања сликањем у тачкицама.
Izvor: SRNA/Svetlana Pavlović

Ona podsjeća da su i mnogi psiholozi svoje teorije zasnivali na mandalama.

"Karl Jung je svojim pacijentima davao da oslikaju mandalu da bi znao njihovo stanje duše. Za ovu tehniku slikanja nije potrebno nikakvo predznanje niti slikarski talenat. Mogu lako da je savladaju i djeca i odrasli", navodi Mihaljčićeva.

(SRNA/MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop