• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lana Bastašić prekinula saradnju sa njemačkim izdavačem zbog "šutnje o ratu u Gazi"

Autor Nikolina Damjanić

Književnica iz Banjaluke, Lana Bastašić objavila je danas na društvenim mrežama kako prekida saradnju sa svojim njemačkim izdavačem "S Fischer Verlagom" zbog šutnje o izraelskom ratu protiv Gaze i sistematskoj cenzuri u zemlji.

 Lana Bastašić o ratu u Gazi Izvor: Mental Hub/Youtube

Bastašićeva, koja se trenutno nalazi u Njemačkoj, navela je da vjeruje da je to njena “moralna i etička” dužnost i da je do svoje odluke došla uprkos njemačkom prevodu njene knjige koji joj pruža mnogo prilika, čitanja, festivala...

Bastašićeva kaže da su njezini izdavači "S Fischer Verlag", pokazali primjere dvostrukih standarda.

"Moralno je upitno jer se čini slijepim i gluhim za patnju palestinskog naroda u istoj regiji", napisala je u vezi s izdavačevom zabrinutošću zbog antisemitizma.

Kao primjer je navela internet stranicu izdavača na kojoj piše da ima za cilj rasvijetliti kontinuitet antisemitizma u njihovim knjigama te da se protive antisemitskom razmišljanju i djelovanju nakon napada na Izrael 7. oktobra.

Iako je ovo "potrebno i hvale vrijedno", kaže ona, zanemaruje izraelsko bombardovanje Gaze u kojem je od tada ubijeno najmanje 24.000 ljudi, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja.

"To je politički neodgovorno, jer samo dolijeva ulje na vatru izjednačavanjem svakog pojedinog Jevreja s trenutnom vladom Izraela, čineći ovaj svijet još opasnijim za ljude za koje tvrde da ih štite. Konačno, intelektualno je lijen jer komotno delegira antisemitizam na Bliski istok, dok ga ne vidi u vlastitoj domovini, u samim političkim i kulturnim strukturama njemačke države ", napisala je u svojoj izjavi.

Takođe, Bastašićeva je pojasnila da njena odluka dolazi usred ušutkivanja jevrejskih umjetnika, pisaca i naučnika u Njemačkoj od 7. oktobra, pri čemu su neki izgubili posao ili su se suočili s uznemiravanjem jer su javno govorili o Gazi.

“Ne mogu mirne savjesti nastaviti da me objavljuje kuća koja tako otvoreno iznevjerava njemačke Jevreje dok tvrdi da se bori protiv antisemitizma”, dodala je.

U članku objavljenom za magazin "The Guardian" u novemebru, autorka je izjavila da je izraelsko bombardovanje i kolektivno kažnjavanje civila i djece u Gazi gurnulo enklavu u humanitarnu krizu, ali je svako spominjanje toga u Njemačkoj označeno kao antisemitizam.

"Svaki pokušaj pružanja konteksta i dijeljenja činjenica o histroijskoj pozadini sukoba smatra se grubim opravdanjem Hamasovog terora", napisala je, rekavši da su marševi za Palestinu zaustavljeni, palestinski simboli zabranjeni, a Jevreji koji pokazuju solidarnost s Palestincima ušutkani .

“Nepokolebljiva službena podrška Njemačke postupcima izraelske vlade ostavlja malo prostora za čovječanstvo”, napisala je, dodajući da smatra svojom odgovornošću prozvati svoju domovinu, sada Njemačku, zbog njezinog “licemjerja i pristajanja na etničko čišćenje Gaze ”.

Lana Bastašić rođena je u Zagrebu (tadašnjoj SFRJ) 1986. godine. Završila je studije anglistike i komunikologije u Banjoj Luci i odbranila master rad iz Studija kulture na FPN u Beogradu. Objavila je tri  zbirke kratkih priča i knjigu priča za djecu. Autorka je romana "Uhvati zeca" i "Crveni kofer".

(Klix/MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop