• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jednoglasno odlučeno: Bećković dobitnik "Kočićeve nagrade" za 2024. godinu

Autor Dušan Volaš

Pjesnik Matija Bećković dobitnik je Kočićeve nagrade za 2024. godinu, saopšteno je iz Udruženja književnika Republike Srpske.

 Jednoglasno odlučeno: Bećković dobitnik "Kočićeve nagrade" za 2024. godinu Izvor: Željko Svitlica, mondo.ba

Žiri u sastavu Ranko Risojević, Predrag Bjelošević i Duško Pevulja - predsjednik odluku je donio jednoglasno i u obrazloženju naveo da je Bećković nesumnjivo vodeći savremeni srpski pjesnik, te zastupnik poezije, a možda i posljednji dokaz da je poezija živa i djelotvorna i u vrijeme koje joj je izrazito nesklono.

"U vrijeme kad se pjesničke knjige štampaju u tiražima od stotinjak primjeraka koje slabo ko čita, Bećkovićeve knjige se doštampavaju u velikim tiražima, a na njegovim pjesničkim večerima ljudi se tiskaju kao na koncertima popularne muzike", naveo je žiri u obrazloženju.

Žiri smatra i da je Bećković stekao ogromnu, široku popularnost, a da pritom ništa od visokih umjetničkih kriterijuma nije žrtvovao, ni iznevjerio, a što mogu samo rijetki, oni najveći stvaraoci.

"NJegovo djelo, stvarano više od šest decenija, toliko je obimno i iznutra toliko raznoliko, da ga zaista nije moguće sagledati samo s jedne strane, niti estetski valorizovati samo jednim aršinom", istakao je žiri u obrazloženju.

Matija Bećković rođen je 29. novembra 1939. godine u Senti. Od druge do 10. godine živio je u Veljem Dubokom, gdje je završio osnovnu školu. Niže razrede gimnazije učio je u Kolašinu i Slavonskom Brodu, a višu gimnaziju s maturom u Valjevu. Na Filološki fakultet upisao se školske 1959/60. godine i od tada živi u Beogradu.

Počasni je građanin Sente, Subotice i Prijedora.

SRNA

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop