• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kod Srba jezik ima ključnu ulogu"

Autori mondo.rs Autori SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske radi na očuvanju identiteta srpskog naroda i srpskog dostignuća na ovim prostorima.

 "Kod Srba jezik ima ključnu ulogu" Izvor: Ivana Šimundža, mondo.ba

Dodik je rekao da ova kulturna institucija u tom pogledu ostvaruje svoju misiju, koja je važna ne samo sada, već i u budućnosti.

"Mnogi ratovi su pokazali da oni koji su pokušavali da porobe narod, kada su došli u priliku, odmah su htjeli da eliminišu sve ono što je bilo njegov identitet, a to je prije svega knjiga i kultura", rekao je Dodik novinarima nakon svečane akademije povodom obilježavanja 80 godina rada i postojanja Narodne i univerzitetske biblioteke Srpske.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je i ova biblioteka u nekoliko navrata gubila svoj fond, te izgubila brojne naslove koji su spaljeni tokom ratnih okršaja.

"Danas smo ponosni na činjenicu da ovdje ima 700.000 naslova, te da je to ozbiljno kulturno, univerzitetsko i nacionalno bogatstvo", rekao je Dodik.

Dodik je povodom kampanje "Njegujmo srpski jezik", čiji je pokrovitelj, rekao da je u vremenu kada se gubi dimenzija jezika veoma važno očuvati njegovu tradiciju.

"Srpski jezik napadnut je sa raznih strana i mislim da je veoma važno vratiti se afirmaciji jezika, jer nam to čini spoj sa svim onim što čini srpski narod na ovim prostorima", poručio je Dodik.

On je istakao da jezik, kao najjača determinanta nacionalnog identiteta, kod Srba ima veoma važnu ulogu.

"Zato sam i prihvatio da budem pokrovitelj jedne ovako široke akcije i drago mi je da je ona već u početku ostvarila vidljive rezultate", rekao je Dodik.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske LJiljana Petrović Zečić istakla je da kulturna ustanova kakva je danas zaslužuje da stoji rame uz rame sa evropskim bibliotekama.

"Kada bismo se sjetili banjalučke bogoslovije i čitaonice koja je nastala 1868. godine iz koje se razvila biblioteka i čije smo fondove preuzeli, onda bismo za dvije godine slavili 150 godina postojanja", navela je Zečićeva.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je biblioteka značajna za očuvanje srpskog jezika i književnosti na ovim prostorima, te zbog toga zaslužuje čestitke svih građana Srpske.

Kada je riječ o kampanji "NJegujmo srpski jezik", Malešević smatra da je tu kampanju trebalo pokrenuti mnogo ranije i da očekuje da će imati pozitivan odjek među građanima Srpske.

Svečanoj akademiji prisustvovali su brojni ugledni gosti iz kulturne, akademske i političke sfere iz regiona.

Na svečanosti su uručene povelje i zahvalnice istaknutim ličnostima, koje su doprinijele razvoju i unapređenju rada biblioteke.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

.

Interesantno, a isti ti "cuvari kulture" su u 90-im spaljivali i bacali knjige na latinici iz te iste biblioteke.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop