• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučanka aforizmima i crtežima osvaja svijet

Autori mondo.ba Autori Dušan Volaš

Antologija "Srpska satira i aforizmi" objavljena je u SAD-u prošlog mjeseca, a u njoj su se našla i remek-djela naše talentovane sugrađanke Dragane Pašić.

 Dragana Pašić kreativna aforističarka iz Banjaluke Izvor: Mondo/Dragana Pašić

Branislav Nušić, Radoje Domanović, Petar Kočić, Vladislav Petković Dis, Ivo Andrić, Branko Ćopić i Dušan Radović samo su neka od imena čija su djela ispisla stranice antologije "Srpska satira i aforizmi".

Svoje mjesto u ovoj knjizi pronašli su i aforizmi naše sagovornice, a upravo njene ilustracije među kojima je "Jazavac pred sudom" krase korice antologije čiji je cilj promocija naše satire na engleskom govornom području.

U iščekivanju posla u struci Dragana je, prije oko tri godine, počela da se bavi crtanjem, slikanjem i pisanjem. U tom trenutku nije ni sanjala da bi njen hobi mogao ostvariti ovakav uspjeh.

"U ovom poslu sam se našla sasvim slučajno i od prvog dana djelujem bez ikakve poleđine, pa je velika čast i zadovoljstvo kada vas kontaktira profesor književnosti Branko Mikašinović koji je upratio moj dosadašnji rad", rekla nam je Dragana uz tvrdnju da je jedina žena na ovim prostorima koja se istovremeno bavi i karikaturom i aforizmom.

Iako ima diplomu Pravnog fakulteta i nada se da će zaposlenje pronaći u struci, dok se to ne desi ova talentovana djevojka će nastaviti da se kreativno izražava kroz crteže, aforizme, stihove, pjevanje...

Od malih nogu imam afiniteta ka umjetnosti, ali zbog raznih obaveza napravila sam poprilično dugu pauzu. Međutim, okolnosti su se tako posložile da je moj talenat morao isplivati“, kaže nam Dragana kroz smijeh i dodaje da joj ideja za pisanje aforizama ne manjka.

Na žalost živimo u takvom društvu koje je plodno tlo za pisanje aforizama. Ideje crpim iz svakodnevnih situacija i (ne)prilika”, kaže Pašićeva.

Stanje u kulturi, po njoj, nije na zadovoljavajućem nivou i opisuje ga-kako drugačije nego aforistički: "Za predstave političara uvijek se nađe sredstava. Za umjetnost i kulturu ako šta ostane".

Kada je u pitanju crtanje Draganin glavni alat je grafitna olovka kojom uz kretivnu, preciznu ruku i umjetničko nadahnuće stvara prava remek-djela u šta se i sami možete uvjeriti. U njenom radu dominiraju i razni portreti kao i ilustracije koje djeluju tako stvarno i realistično da od njih zastaje dah.

Poznato je da stanje u kulturi nije bajno - potrebno je mnogo ulaganja i rada u ovoj oblasti, ali dok se promjene ne dese svako se snalazi na svoj način. Pojedini među kojima je i naša sagovornica pronašli su put do svoje publike pomoću društvenih mreža gdje prezentuju svoje radove.

Izvor: Mondo/Dragana Pašić

Za kraj razgovora ovu kreativnu djevojku zamolili smo da nam kaže svoje planove za budućnost i da poruči nešto onima koji se bave umjetnošću.

"Velika mi je želja da izdam knjigu aforizama, ali pošto sam veliki perfekcionista sve mora biti savršeno i kvalitet mora imati prioritet u odnosu na kvantitet. Ujedno to je i poruka svima koji žele da se istaknu u svom radu", zaključila je Dragana Pašić.

Ukoliko želite da vidite neke od Draganinih radova posjetite njenu Facebook stranicu, a u međuvremenu pročitajte neke od aforizama objavljenih u Antologiji izašloj u Americi:

-Na mom pragu tolerancije ne može svako da obriše noge.
-Izuzetak od pravila da nema pravila, je pravilo koje potvrđuje izuzetak.
-Afrodizijak za političku moć nalazi se u nemoći naroda.
-Kad god sam progutala ponos, pokvarila sam stomak.
-Kad nađem svoj mir, naći ću i obećanu zemlju.
-Za ljubav na prvi pogled, dovoljan je trenutak nepažnje.
-Kad se bude emocije, pamet ide na spavanje.
-Porodica je svetinja. Sve ostalo su religije.
-Hranim se zdravo. Konzumiram životinje koje se hrane isključivo biljkama.
-Pogrešno skretanje ponekad odvede i u slijepu ulicu. Tada se obično i progleda.
-Što je nečiji obraz prljaviji, to je slika o njemu jasnija.
-Savladala sam tehniku učenja. Još samo da zapamtim.
-Krali su mi srce više puta ali ih nisam prijavila za krađu. Nisam imala srca.

Pratite mondo.ba i na Facebooku, Twitteru i Instagramu!

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Ovo je bas lijepo za procitati. Bravo djevojko, u se i u svoje kljuse!

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop