• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Miodarag Živković obišao svoje remek djelo

Autori mondo.ba Autori Agencije

Autor spomenika Bitke na Sutjesci Miodrag Živković posjetio je juče spomen-kompleks Dolina heroja na Tjentištu, gdje je izjavio da njegov spomenik, remek djelo iz 1971. godine, nije ugroženo klizištem jer se nalazi na čvrstom terenu.

 Miodarag Živković obišao svoje remek djelo Izvor: Siniša Stanić, Mondo/Srna

Miodrag Živković, Beograđanin koji aktivno stvara i u devedesetoj godini, rekao je novinarima da je mnogo ranije trebalo riješiti problem klizišta, ali da ono ne prijeti ni kosturnici niti spomeniku.

"Kosturnica je na zdravom terenu, koji nije obrađivan, tako da će ostati. Prostor gdje se nalazi spomenik je obrađivan, skidana je zemlja i bacana nizbrdo, ali bez obzira na to, on neće biti pomjeren", naveo je Živković.

On je istakao da bi iznad spomenika trebalo ozidati kanale ili podići zidove, kako voda nikada ne bi dospijevala do ovog prostora. "To je moja preporuka stručnjacima", dodao je čuveni vajar.

Živković, koji je autor niza poznatih spomenika iz Drugog svjetskog rata, poput spomenika na Sutjesci, Kadinjači i strijeljanoj djeci u Kragujevcu, izjavio juče na Tjentištu da smatra da će običan čovjek uvijek poštovati tekovine koje ti spomenici baštine i vrijednosti na kojima je počivala nekadašnja Jugoslavija.

Ovjekovječio i pale borce Vojske RS

Manje je poznato da je Miodrag Živković, osim monumentalnih komunističkih spomenika, autor i serije spomenika u Republici Srpskoj i Brčkom, posvećenih borcima Vojske RS koji su poginuli u ratu u BiH 1990-ih godina, na kojima je dominatni simbol pravoslavni krst.

Danas Živkovićevi spomenici krase trgove u Brčkom (spomenik "Srpskim braniocima Brčkog", 1997), Bijeljini (spomenik "Borcima Bijeljine i Semberije", 1998), Prijedoru (spomenik "Za Krst Časni", 2000), Derventi (spomenik "Borcima Otadžbinskog rata", 2002), Modriči (spomenik "Borcima za slobodu", 2002) i Mrkonjić Gradu (spomenik "Braniocima Otadžbine", 2004).

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop