• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dragoslavu Mihailoviću "Velika nagrada Ive Andrića"!

Autori mondo.rs Autori Večernje novosti

Prestižno književno priznanje dodjeljuje institut u Andrićgradu.

 Dragoslavu Mihailoviću "Velika nagrada Ive Andrića"! Izvor: MONDO/STEFAN STOAJNOVIĆ

Pisac i akademik Dragoslav Mihailović drugi put i za sva vremena je ušao pod zaštitu Ive Andrića.

Prvi put je to bilo kada je dobio nagradu "Bora Stanković", poslije incidenta sa romanom "Kad su cvetale tikve" i kad se našao na ideološkom nišanu.

Možda će vas zanimati

Naš nobelovac je tada ustao i pred svima prišao da ga pozdravi, što je bila svojevrsna zaštita. A od danas njega i njegovo djelo štiti i "Velika nagrada Ive Andrića" Andrićevog instituta u Andrićgradu, rečeno je na proglašenju dobitnika ovog značajnog priznanja u Medija centru.

"Ova nagrada je najbolji izraz naše ideje da se predstavi književnost kao internacionalizovana kategorija i da se ime Ive Andrića, koji je u svakom pogledu bio međunarodno značajan, sačuva", rekao je Kusturica za "Večernje novosti".

Žiri u kome su pored Kusturice, bili i akademik Jovan Delić, književnik Muharem Bazdulj i književni kritičar Želidrag Nikčević je ocijenio da se Mihailović još sa svojim prvim knjigama uvrstio među vodeće pisce i ubrzo postao klasik srpske književnosti.

"Prihvatili su ga i podržali najveći srpski pisci i kritičari", naglasio je Delić i dodao:

"Postao je rodonačelnik prozne orijentacije koju je kritičar Ljubiša Jeremić nazvao proza novog stila. Mihailović je književno istorijski orijentir, u pripovedanju se usmjerio na tuđi govor, na živu riječ koja stvara iluziju neposrednog usmenog kazivanja. Glasovi njegovih junaka snažno su obavijeni slengom, uličnim žargonom, dijalektom. Mihailovićeve pripovetke i romani dobijali su drugi život na sceni, pa i na filmu i televiziji. On je majstor u dočaravanju patnje, ljudske i životinjske, literarno osjetljiv na zločine, žrtve i zlotvore. Scene mučenja i ubijanja u romanu 'Zlotvori' dostojne su Andrića".

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop