• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veličanstveno: Zavirite u duhovno i kulturno blago Studenice (FOTO, VIDEO)

Autor mondo.rs

Izložba o manastiru Studenica - pogledajte fotografije i video!

 Manastir Studenica izložba VIDEO i FOTOGRAFIJE Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

U Galeriji SANU otvorena je izložba "Duhovno i kulturno blago manastira Studenice - drevnost, postojanost, savremenost" koja nudi posetiocima bogat, interaktivni sadržaj uz korišćenje najmodernije tehnologije.

Ova izložba je zajednički projekat SANU i Manastira Studenice, kao prilog obeležavanju 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Izložba se sastoji od nekoliko celina: istorija Studenice, arhitektura Studenice, likovna umetnost Studenice (Studenički živopis i plastika), ktitori manastira, restauracija i rekonstrukcija manastira, manastirska riznica, značaj Studenice u kulturnom i identitetskom obrascu srpskog naroda i vladarska ideologija i kulturna politika Nemanjića na primeru Studenice.

Ideja autora, dopisnog člana SANU Miodraga Markovića je da se ukrštanjem orginalnih artefakata i konvencionalnih eksponata sa novim tehnologijama i digitalnim instalacijama studija "LiveView" kreira interaktivna izložba o manastiru Studenica.

Na atraktivan način posetioci mogu da vide manastirski kompleks, arhitekturu, slikarstvo, riznicu, kao i da saznaju novija otkrića brojnih istraživača.

Izložbu je otvorio akademik Gojko Subotić, uz igumana Studenice arhimandrita Tihona i predsednika SANU Vladimira S. Kostića.

Izložba "Duhovno i kulturno blago manastira Studenica - drevnost, postojanost, savremenost" traje u Galeriji SANU u Beogradu do 31. marta 2020. godine.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop