• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka dobila ''Art bioskop'' (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

U Banskom dvoru Banjaluci novinarima je predstavljen "Art bioskop", koji počinje sa radom već od 1. februara. Iz ove ustanove najavljeno je i otvaranje Muzeja Banjaluke, kao i stalne izložbe Vrbaske banovine

 Art bioskop Banjaluka Izvor: Siniša Stanić, mondo.ba

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci danas je novinarima predstavljen "Art bioskop", namijenjen za projekcije umjetničkih i dokumentarnih filmova. Bioskop ima 50 mjesta, a prve projekcije kreću već od 1. februara.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović rekao je na otvaranju da "Art bioskop" predstavalja treći prostor za kulturnu namjenu koju je ova ustanova pokrenula od 2017. godine, od kada su pojačane aktivnosti organizovanja programa i sadržaja u Banskom dvoru.

Možda će vas zanimati

"Art bioskop predstavlja novu bioskopsku salu sa 50 mjesta za sjedenje, a prevashodno je namijenjen za projekcije umjetničkih, dokumentarnih i studentskih filmova, to jest filmova koje ne možemo gledati u komercijalnom bioskopu", rekao je Matović.

On je izrazio zadovoljstvo jer je Banjaluka sve bogatija scenama na kojima se realizuju kulturna dešavanja, za koja su građani više nego zainteresovani.

"Protekla sezona u Banskom dvoru bila je jedna od najuspješnijih u istoriji ove ustanove, jer je prošle godine realizovano više od 120 raznovrsnih programskih sadržaja u vlastitoj produkciji. Organizovali smo tri festivala koja su doživjela svoje drugo izdanje, u okviru kojih smo ugostili neka od najznačajnijih imena domaće, regionalne i svjetske umjetničke scene.

Ponosni smo na maksimalnu posjećenost svih događaja u našoj organizaciji i to samo pokazuje da Banjaluka itekako ima publiku koja voli kulturu i umjetnost", rekao je Matović.

Izvor: Siniša Stanić, mondo.ba

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da gradska vlast, osim na infrastrukturnom, radi i na razvoju kulture i kulturnih sadržaja za građane.

"Banski dvor je 'de fakto' jedina institucija kulture na gradskom nivou, te ima veliki značaj za naše građane, jer je i mjesto za promociju domaćih umjetnika", naveo je Matović.

On je izrazio zadovoljstvo jer je Banski dvor u proteklom perodu bio u epicentru infrastrukturnih radova, u okviru kojih je završena rekonstrukcija krova, fasade, te postavljena ambijentalna rasvjeta, a trenutno se radi i na uređenju okoline.

"Osim toga, plan je da se u narednom periodu obnovi i renovira unutar objekta nekoliko salona, gdje bi se smjestio dio Muzeja Banjaluke, a gde će biti stalna izložbena postavka Vrbaske banovine", rekao je Radojičić.

Gradonačelnik Banjaluke je podsjetio da Grad ima strategiju za razvoj kulture, koja između ostalog podrazumijeva vrlo intenzivan život Banskog dvora, te brojne događaje u oblasti kulture.

"Vrlo značajan segment je decentralizacija kulture, čiji je cilj da na širem području grada i prigradskim naseljima ponudimo dešavanja u kulturi, putem domova kulture, u čiju obnovu smo intenzivno krenuli", naveo je Radojičić.

Pogledajte foto galeriju:

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop