• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narodno pozorište RS počinje sa radom: Publiku očekuje bogat program

Autor mondo.ba

Narodno pozorište RS počeće sa radom, nakon skoro tri mjeseca pauze izazvane epidemijom koronavirusa u Srpskoj. Ove godine, Narodno pozorište obilježava 90 godina postojanja, a program obilježavanja počeće premijerom predstave "Derviš i smrt", 2. septembra na Kastelu.

 Narodno pozorište RS počinje sa radom: Publiku očekuje bogat program Izvor: Narodno pozorište RS/Drago Vejnović

“Radi se o izuzetno značajnom i obimnom projektu, a planirali smo da program obilježavanja devedeset godina postojanja pozorišta počnemo u septembru i to drugog septembra premijerom predstave „Derviš i smrt“ na tvrđavi Kastel. Drugi septembar je inače jedan od značajnih datuma za Narodno pozorište RS, zato što je 2. septembra 1930. godine ban Milosavljević objavio ukaz o osnivanju pozorišta”, rekla je direktorica Maja Dodig.

Svečana akademija biće održana 23. septembra u prostorijama pozorišta, dok će 18. oktobra, kada pozorište proslavlja rođendan, biti odigrana premijera predstave „Zlatno doba“, autora Željka Stjepanovića koji je prvak drame ove pozorišne kuće.

Možda će vas zanimati

“Ono što o samoj predstavi možemo da kažemo jeste da ona podrazumijeva istorijski kontekst i da nas vraća u period modernog razvoje grada Banje Luke i period nastanka samog pozorišta”, istakla je Dodigova.

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković je istakla da je izuzetno raduje vijest da Narodno pozorište Republike Srpske nastavlja sa radom nakon višemjesečne pauze izazvane pandemijom virusa korona. 

“Posebno je značajna činjenica da je rad na izuzetno značajnom projektu, kao što je to predstava „Derviš i smrt“, nastavljen, jer su probe u toku, a posebna je novost da će predstava „Derviš i smrt“ biti izvedena na otvorenom, što će biti pravo uživanje za sve ljubitelje pozorišne umjetnosti u Banjoj Luci i Republici Srpskoj”, rekla je Đakovićeva.

Izvor: Narodno pozorište RS

Umjetnički direktor NPRS Vladimir Đorđević je, osvrnuvši se na prethodni period u kojem je pozorište emitovalo svoje predstave na Jutjub kanalu, izrazio nadu da je publika uživala u prikazanim predstavama, pogotovo ljudi koji nisu bili u prilici da gledaju neke od tih naslova.

“Ono što bih najavio kao posebnu novost jeste „Zvjezdani teatar“ u sklopu kojeg ćemo od 6. do 11. jula na krovu NPRS odigrati nekoliko naših predstava sa početkom u 21 čas. Ukoliko to vremenske prilike ne budu dozvolile, predstave će biti odigrane na Velikoj sceni, uz poštovanje svih odredaba kriznog štaba”, rekao je Đorđević.

Govoreći o radu na predstavi „Derviš i smrt“, Vladimir Đorđević je naglasio da je u pitanju jedna velika predstava, veliki ansambl i veliki autorski tim koji stoji iza svega.

“Reditelj predstave Dejan Projkovski je poznat po tome što je radio više značajnih predstava u regionu i veliko mi je zadovoljstvo da smo uspjeli da ga angažujemo u našem pozorištu. Riječ je o čovjeku koji je radio predstave po djelima velikih pisaca, velike naslove u Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji”, rekao je Đorđević.

Dejan Projkovski, reditelj predstave „Derviš i smrt“, istakao je da pomenuta predstava i njen autor Meša Selimović pokazuju smisao postojanja naše civilizacije, uz Dostojevskog, Šekspira, muziku Baha, Mocarta i drugih. Projkovski je istakao da je presrećan što, ako Englezi igraju Šekspira u originalu, i mi možemo da igramo Selimovića u originalu, a to je zaista velika stvar, čast i odgovornost.

"Radeći predstavu u formi spektakla, mislim da se zaista trudimo da prenesmo taj svijet Meše Selimovića na scenu i tom prilikom pokušavamo da stvorimo jedan pozorišni jezik koji je adekvatan romanu. Mislim da na taj način stvaramo jednu vrlo interesantnu scensku estetiku, gdje igra jedan ogroman glumački ansambl i njihova igra je glavni adut koji manifestuje naš spektakl. Riječ je o jednom zaista produkcijski zahtjevnom projektu ija sam zahvalan Narodnom pozorištu RS što nam je dalo mogućnost da radimo Mešu Selimovića u ovakvom formatu”, naglasio je Projkovski.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop