• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arhiv RS pokrenuo onlajn platformu Arhipedija!

Autor mondo.ba

Lansirana je Arhipedija, platforma za opis i digitalizaciju arhivskih materijala - dokumenata, fotografija, plakata, razlgednica, rukopisa, mapa, mikrofilmova, audiovizuelnih i drugih zapisa

 Arhiv RS pokrenuo onlajn platformu Arhipedija! Izvor: Guliver/Getty Images/iStock/Getty Images Plus/Mokai

Na veb stranici Arhipedija.com sada je moguće pretraživati sve informacije o arhivskoj građi koja se čuva u Republici Srpskoj.

Projektom rukovodi Arhiv Republike Srpske. Platforma je u funkciji, potpuno je dostupna građanima i istraživačima, i nalazi se u naprednoj fazi razvoja koja podrazumijeva plansko i dugoročno unošenje podataka i sadržaja. Korisnici sada mogu pregledati sve opise dokumentarnih cjelina koje se čuvaju u Arhivu Republike Srpske u Banjaluci, dok je u toku stalan rad na unosu nižih nivoa i pojedinačnih dokumenata. Na ovaj način, arhivisti razvijaju stablo arhivskih sadržaja koje se uvijek dopunjava novim podacima.

Svi podaci su potpuno pretraživi, ne samo kroz opise, nego i kroz sadržaj arhivskih dokumenata. Ovo stablo popunjava se i digitalizovanim materijalima – dokumentima, fotografijama i drugim arhivalijama – koji postaju potpuno dostupni. Već sada moguće je pregledati i digitalizovani dio Zbirke fotografija, koji se svakodnevno dopunjava.

Platforma je zamišljena kao centralna baza podataka za čitavu Republiku Srpsku, u kojoj bi bili sjedinjeni svi opisi arhivskih materijala koji se čuvaju u Arhivu Republike Srpske i ustanovama kulture.

Ovo su neki od opisa i materijala u Arhipediji: pregled arhivskih fondova i zbirki, Zbirka fotografija u Banjaluci (u redovnom ažuriranju), Zbirka spomen-područja Donja Gradina i Jasenovac (provodi se digitalizacija mikrofilmova), Zbirka memoarske građe (u procesu digitalizacije, pretraživo kroz sadržaj), Skupština opštine Banjaluka 1963–1970 (fond u sređivanju, dostupni digitalizovani zapisnici sa sjednica).

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bojan

Cestitam ekipi iz Arhiva RS.

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop