• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedemo ga na kiflicama, a moćan je prirodni lijek : Čaj od kima jača imunitet, podiže nivo gvožđa i vitamina C!

Autor Dragana Božić

Da li ste znali da se omiljeni začin koristi i kao narodni lijek za mnoge boljke?

 Jedemo ga na kiflicama, a moćan je prirodni lijek : Čaj od kima jača imunitet, podiže nivo gvožđa i vitamina C! Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/poplasen

Kim je plod biljke koji često ni ne primjetimo dok grickamo ukusne štapiće, kiflice ili drugo pecivo koje se njime posipa.

Ali kim je moćan prirodni lijek, bilo kao samo zrno, ili čaj koji je koristan protiv mnogih čestih boljki.

Plod kima sadrži etarsko ulje, i bogato je važnim flavonoidima. Sadrži i vitamin C, i ima jako antiseptično i antioksidativno dejstvo.

Kim je blagotvoran jer sadrži i mnogo gvožđa za tako "malu" namirnicu, pa je poželjno da ga konzumiraju žene ukoliko im je menstrualni ciklus u toku, kao i oni kod kojih je potvrđena anemija.

Baš kao i origano, kim se može koristiti kao začin, ali i kao čaj koji pomaže kod problema sa sistemom za varenje.

Ako imate probleme sa varenjem, blage grčeve ili "muku mučite" sa žučnom kesom, probajte čaj od kima.

Čaj će pomoći i kod simptoma prehlade i gripa, a ukoliko vas boli grlo, dodajte mu komadić đumbira.

Čaj od kima se smatra i tonikom za imunitet, a navodno se preporučuje i onima koji boluju od astme ili artritisa, mada stručnjaci upozoravaju da je za ove dvije bolesti potrebno sprovesti još istraživanja.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/HeikeRau

Postoje i istraživanja koja navode da čaj od kima pomaže kod urinarnih infekcija, i da ubrzava metabolizam.

Kafenu kašiku ploda usitnite, kako bi sjemenke otpustile etarsko ulje, potom prelijte ključalom vodom i ostavite da ostoji duže nego običan čaj, najmanje deset ili 15 minuta. Procijedite i pijte poslije jela, dva do tri puta dnevno.

Svako ko je ikada na pecivu zagrizao zrno kima, zna da može imati jak, pikantan ukus nalik biberu. Čaj zbog toga može biti gorak, pa možete primjeniti mali trik - dok se čaj kuva, ubacite kockicu krompira u njega i izvadite je prije nego što ga procijedite. Krompir će pokupiti gorčinu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop