• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlata vrijedni savjeti za izbjegavanje prejedanja na slavama... A, "čarobni lijek" za dane poslije je - rasol!

Autor Nataša Petrović

Nutricionistkinja Branka Mirković dala je nekoliko korisnih savjeta koji će spriječiti zdravstvene probleme i višak kilograma u vrijeme slava i praznika!

 Izvor: qunamax/Shutterstock.com/Youtube/Screenshot/Hungry Fatchick

Vrijeme je slava, a pred nama su i Nova godina i Božić, pa bogate trpeze, kao i velike količine raznovrsne hrane i pića koje, ako unesemo za kratko vrijeme, uglavnom imaju za posljedicu zdravstvene probleme, ali i višak kilograma.

Istine radi i gosti se raduju raznim slavskim jelima. Mnogi se pitaju kako pomiriti želju za jelima i ne pretjerati. Sve češće gosti prave strategije kako da se odbrane od ukusne hrane i domaćina koji vas ubjeđuju da uzmete još malo.

Možda će vas zanimati

"Činjenica je da ćete, ako pojedete jedan prosječan slavski meni, unijeti između 3500 do 5000 kalorija za veče", kaže nutricionistkinja Branka Mirković.

Ona objašnjava da su to potrebe odraslog čovjeka za dva dana koje se pojedu u roku od tri do četiri sata.

"Ako imate sreće da nemate nikakvih zdravstvenih problema, možete imati samo problem sa varenjem koji može da potraje i nekoliko dana. Oni koji imaju zdravstvene tegobe sigurno će pogoršati svoje zdravstveno stanje. Mnogi tek poslije raznih slavlja otkriju da imaju zdravstvene probleme. Kilogrami jesu problem, ali sigurno manji od onog koji možete da imate sa zdravljem", objašnjava Mirković.

branka mirkovic nutricionista Izvor: YouTube/Screenshot/TVDR

Ona savjetuje šta i kako bi trebalo jesti za vrijeme praznika, a da se to ne odrazi na zdravlje i višak kilograma.

"Izaberite turšiju, kiseli kupus ili cveklu umjesto salata sa pavlakom i majonezom. Ako baš ne možete da odolite, pored ovih salata sipajte samo kašiku neke masnije salate. Najbolje je da u jedan manji tanjir sipate kompletno predjelo i nikako ne dodajete, stalno dodavanje hrane u tanjir je najveći problem", priča nutricionistkinja.

Doktorka navodi da se odlučite za manje količine jela, ako znate da domaćini prave odličnu sarmu ili pečenje, a hoćete da probate i jedno i drugo.

"Sitni kolači su pravi izazov. Kod nas nije rijetkost da se gostima spakuje za ponijeti, pa iskoristite tu mogućnost, da kolače probate sutradan. Budite umjereni u količini jela i pića, jer se najviše kalorija unese ako sve od ponuđenog jedete odjednom. Zavaravanje je rečenica 'samo da probam'", ističe Mirković.

Strategija za poslije slavlja

Kako je istakla, posebnu pažnju trebalo posvetiti danima koji dolaze poslije slavlja.

"Već sutradan počnite dan sa dosta čajeva, kafom, a najvažnije je da popijete dosta vode u toku dana. Lagane, bistre pileće ili supe od povrća su pravo rješenje. Preporuka je da pojedete dve do tri porcije u toku dana. Kiseli kupus je takođe odličan za varenje i čišćenje crijeva, jer sadrži probiotičke kulture i vlakna. Pojedite dvije salate od ribanca, ali izostavite ulje", savetuje Mirković.

Ona dodaje da je organizmu je potrebno tri do četiri dana da se oporavi od prevelike količine hrane, kalorija, masnoće i šećera koji se unese i zato je važno smanjiti količine hrane.

"Najbolje je da u danima poslije slavlja jedete bistre čorbe, salate i voće. Ako ste pretjerali u jelu i piću, sok od kiselog kupusa, poznat kao rasol je stari narodni lijek, kao i supa od rasola", zaključuje ona.

(MONDO/Telegraf)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop