• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prepoznajte prve simptome salmonele

Autor Maja Gašić

Saznajte koji su simptomi trovanja salmonelom!

Slučaj trogodišnje devojčlice koja se, po tvrdnjama njene majke Šarlot Vingfild, otrovala salmonelom nakon što je pojela kinder jaje šokirao je svijet. Ovo nije jedinstveni slučaj, u toku prethodne nedjelje "Kinder" proizvodi su povučeni iz prodavnica širom Evrope usljed straha od salmoneloze, a prema posljednjim informacijama potvrđena su 63 slučaja trovanja, a žrtve uglavnom djeca.

Salmonela je vrsta bakterija, koja u odnosu na mjesto koje "nastanjuje", spada u grupu patogenih crijevnih bakterija. Izvor zaraze ovim patogenom predstavljaju domaće životinje i ptice, ali za ljude, najčešći način na koji je unosimo jeste preko hrane. Bolest izazvana salomenolom naziva se salmoneloza.

Bakterije i vurusi u hrani

Najčešće bakterije koje mogu da se nađu i hrani i izazovu crijevnu infekciju jesu salmonela i kampilobakter, kao i zlatni stafilokok, jedna od najčešći bakterija koja proizvodi enterotoksin koji izaziva trovanje. Od virusa u hrani, obično je prisutan noro virus.

Kako se prenose salmonela i kampilobakter? Do ovog najčešće dolazi kada je hrana nedovoljno termički obrađena (meso i prerađevine od mesa, mlijeko i mlječni proizvodi, jaja i proizvodi spremljeni od njih – kremovi, kolači, torte, sladoled). S druge strane, mljeveno meso, kašasta hrana i slatkiši najviše pogoduju za razmnožavanje zlatnog stafilokoka. Kad je riječ o noro virusima, oni se najčešće prenose putem neopranog voća i povrća.

Treba napomenuti i da se salmonela ne prenosi samo putem hrane koja je "inficirana", već i sa osobe na osobu. Odnosno osoba koja je zaražena salmonelom, ako je u fizičkom kontraktu sa drugima, može da im prenese ovu bakteriju.

Prvi simptomi salmoneloze

Prvi simptomi trovanja mogu da se jave 30 minuta do tri dana nakon konzumiranja "inficirane" hrane i to su:

  1. mučnina,
  2. povraćanje,
  3. dijareja,
  4. bolovi i grčevi u stomaku,
  5. glavobolja,
  6. povišena tjelesna temperatura,
  7. malaksalost,
  8. krv u stoilici.

Koji su znaci "teškog" trovanja?

Klinička slika trovanja može da se kreće od lake do teške koja zahtjeva hospitalizaciju. Učestale dijareje i povraćanje mogu da izazovu veliki gubitak tečnosti i elektrolita. Teža klinička slika podrazumijeva da je došlo do dehidratacije, koja se manifestuje suvim ustima, suvim jezikom koji je obložen bijelim naslagama, tamnijom mokraćom i ubrzanim radom srca.

U lječenju salmonele bitnu ulogu ima ishrana, pa tako jelovnik treba da se sastoji od čajeva (nana, kamilica), mineralne vode, slane supe (zbog elektrolita), jogurta, posnog mesa, zapečenog krompira...

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA