Znate li kako se pravilno drži vinska čaša?
Kada se radi o vinskom bontonu, riječ je o vrlo jednostavnoj primjeni nekoliko propisanih pravila iza kojih se krije praktičan i logičan razlog. Tradicionalna čaša za vino sa stablom sastoji se od posude (u koju se sipa vino), stabla ili, kako se kod nas u narodu zove, nožice (dugačkog, tankog dijela ispod posude) i osnove (ravnog dijela na dnu), tj. podnožja.
Somalijerka Ana Kristina Kabrales ističe da način na koji držite čašu vina znači mnogo više nego što mislimo. Pogrešno držanje čaše može dramatično da umanji vaše iskustvo ispijanja vina, utičući na sve: od jedinstvenog ukusa grožđa do optimalne temperature. Otkriva da postoje tri razloga zašto bi trebalo da naučite da pravilno držite čašu za vino.
Očuvanje temperature vina
Osoba prenosi toplinu kroz svoje ruke, a posebno kroz dlanove, što znači da je najbolje izbjegavati preveliki kontakt kože s čašom za vino, kako ne biste uticali na temperaturu. Održavanje prikladne temperature, bilo da se radi o bijelom ili crvenom vinu, ključno je za postizanje posebnog ukusa vina.
Održavanje svega čistim
Prirodna ulja na vašim rukama znače da bi trebalo da nježno rukujete čašom, posebno ako ste jeli prstima i potencijalno nenamjerno pokupili razne vrste masnoće i ostatke hrane. Ana je upozorila: "Ne želite da ta ista ulja ili hrana završe na površini vaše čaše. To će promijeniti vašu percepciju vina jer ćete pokupiti i te arome". Neprimjerene mrlje takođe mogu da spriječe onoga ko ga pije da otkrije i cijeni pravu boju vina, što je važan i često zanemaren faktor kada je u pitanju degustacija.
Pojačavanje ukusa
Pristojno zavrtjeti svoje vino, ključno je kada je u pitanju pojačavanje različitih nota u aromi, kakva god ona bila, kao i dobijanje potpunog iskustva degustacije vina. Naravno, vjerovatno nećete postići najbolje rezultate držeći čašu kao svoju omiljenu šoljicu kafe, a pravilno držanje čaše može da vam da daleko veću kontrolu.
Čašu možete držati na sljedeće načine:
- Palac i kažiprst
Držite čašu pri dnu drške, hvatajući između palca i kažiprsta. Ostali vaši prsti "odmaraju" na bazi.
- Uhvatite stablo čaše
Uhvatite čašu pri dnu nožice, skoro kao da hvatate šolju kafe za njenu dršku.
- "Uštinite" čašu u podnožju
Palcem i kažiprstom uhvatite staklo oko mjesta gdje se stablo i baza spajaju.
- Poluga na podnožju čaše
Držite čašu za podnožje tako da palac bude na vrhu, a kažiprst na dnu.
(MONDO)