• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pljeskavica iz epruvete

Zamjena za meso više neće biti samo soja s obzirom na to da naučnici prave meso iz epruvete.

 Pljeskavica iz epruvete    Izvor: MONDO

Za početak su se bacili na pljeskavice, ali ubrzo će i šnicle i pečenica.

"Meso bez klanja" je projekat čiji je cilj da se proizvede namirnica podjedanko ukusna i zdrava koliko i meso, ali "ljubaznija" prema životinjama i jeftinija za rastuću svjetsku populaciju, piše "Dejli mejl" (Daily Mail).

Riječ je o smesi za koju se koriste matične ćelije iz životinjskog tkiva, a čija proizvodnja sada košta mnogo - 220.000 funti, ali naučnici kažu da su to samo početni troškovi koji će vremenom biti manji i to toliko da će cijena vještačkog mesa biti mnogo niža od pravog, što je i jedan od ciljeva.


Međutim, da li će javnost biti naklonjena mesu iz epruvete? Da li će ljubitelji kotleta, šnicli, kobasica... od svinjskog, junećeg, kokošijeg mesa samo zbog cijene preći na vještačku zamjenu?

Vlada Holandije je u junu ove godine počela da finansira svoje naučnike koji su otkrili način da u velikim kacama naprave meso, za koje kažu da je zdravije od pravog jer se pravi u sterilnim uslovima, a i sastav mu je bolji za ljudski organizam.

"Nadam se da možemo da imamo pljeskavicu za godinu dana“, kaže Mark Post sa Univerziteta Mastrekt.
Osim ovog mesa, iz epruvete ćemo možda jesti meso rijetkih životinja kao što su, na primjer, pande.

Sa jedne konferencija održane ove nedjelje u Švedskoj, a posvećene ishrani ljudi, saopšteno je da meso koje sada jedemo nije zato što je najuukusnije, već jer je od životinja koje smo uspjeli da pripitomimo.

Zato je uzet mali uzorak ćelija žive pande kao početni materijal za "etička pljeskavice". Inače, samo deset mišićnih ćelija svinje dovoljno je za proizvodnju 50.000 tona vještačkog svinjskog mesa, i to za samo dva mjeseca.

Ali, "mesožderi" ne brinite - masovna proizvodnja neće biti moguća uskoro. Naučnici procjenjuju da će do toga doći tek za 10 ili 15 godina, a dotle ćemo još "mastiti brke" pravim mesom.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop