• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za koje zemlje vozačima iz BiH treba "zeleni karton"?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini podsjetio je vozače pred godišnje odmore za koje države je potrebno imati dokument zelena karta/IMIC.

 za koje zemlje treba zeleni karton Izvor: Shutterstock

Vozači vozila registrovanih i osiguranih u Bosni i Hercegovini, dakle, vozila sa BIH registarskom oznakom, prilikom ulaska i saobraćanja na teritoriji zemalja članica "Sistema zelene karte" moraju posjedovati valjanu međunarodnu ispravu o osiguranju od automobilske odgovornosti, za štete pričinjene trećima, koja važi u odnosnim zemljama.

U zavisnosti od režima na kojem se zasniva ugovorni odnos između Biroa zelene karte BiH i pojedinih nacionalnih biroa zemalja članica „Sistema zelene karte“, kao valjana međunarodna isprava o osiguranju od automobilske odgovornosti za štete pričinjene trećima, priznaje se međunarodna karta za osiguranje automobila (International Motor Insurance Card) – zelena karta/IMIC (režim zelene karte) ili registarska tablica (režim MGA).

Režim zelene karte

U režimu zelene karte, ugovorni odnos između Biroa zelene karte BiH i nacionalnih biroa pojedinih zemalja članice "Sistema zelene karte" zasniva se na postojanju valjane zelene karte/IMIC.

U skladu sa aktuelnim propisima i instrukcijama Biroa zelene karte BiH, kao valjana međunarodna isprava o osiguranju od automobilske odgovornosti, za vozila sa BIH registarskom oznakom, priznaje se dokument poznat pod nazivom "zelena karta/IMIC" (International Motor Insurance Card), koju vlasnici vozila pribavljaju od društva za osiguranje kod kojeg je vozilo osigurano, koja je štampana na papiru bijele boje i koja se mora posjedovati u materijalnoj (papirnoj) formi (ne prihvata se elektronska forma iste). Na zelenoj karti/IMIC mora biti istaknuta međunarodna automobilska oznaka zemlje u koju se ulazi i ista ne smije biti precrtana, uz napomenu da za ulazak u bilo koju zemlju EU/EEA oznake svih zemalja EU/EEA moraju biti istaknute i neprecrtane.

Valjanu zelenu kartu/IMIC moraju posjedovati vozači vozila sa BIH registarskim tablicama prilikom ulaska i saobraćanja na teritoriji sljedećih zemalja "Sistema zelene karte":

1. Albanija (AL),

2. Azerbejdžan (AZ),

3. Sjeverna Makedonija (MK),

4. Maroko (MA),

5. Moldavija (MD),

6. Tunis (TN),

7. Turska (TR),

8. Ukrajina (UA).

Režim Multilateralnog sporazuma (MGA)

U režimu MGA, ugovorni odnos između Biroa zelene karte BiH i nacionalnih biroa pojedinih zemalja članica „Sistema zelene karte“ zasniva se na pretpostavljenom osiguravajućem pokriću, a kao valjana međunarodna isprava o osiguranju priznaje se registarska tablica.

Za vozila sa BIH registarskim oznakama, registarska tablica se priznaje kao valjana međunarodna isprava o osiguranju prilikom ulaska i saobraćanja u sljedećim državama članicama „Sistema zelene karte“ čiji biroi su potpisnici Multilateralnog sporazuma:

1. Andora (AND),

2. Austrija (A),

3. Belgija (B),

4. Bugarska (BG),

5. Kipar (CY),

6. Češka (CZ),

7. Njemačka (D),

8. Danska (DK),

9. Španija (E),

10. Estonija (EST),

11. Francuska (F),

12. Finska (FIN),

13. Ujedinjeno Kraljevstvo (UK), (vidjeti dole pod 3.)

14. Grčka (GR),

15. Mađarska (H),

16. Hrvatska (HR),

17. Italija (I),

18. Irska (IRL),

19. Island (IS),

20. Luksemburg (L),

21. Litvanija (LT),

22. Letonija (LV),

23. Malta (M),

24. Norveška (N),

25. Holandija (NL),

26. Portugal (P),

27. Poljska (PL),

28. Rumunija (RO),

29. Švedska (S),

30. Slovačka (SK),

31. Slovenija (SL),

32. Švicarska (CH),

33. Srbija (SRB),

34. Crna Gora (MNE),

35. Lihtenštajn (FL),

36. Monako (MC),

37. San Marino (RSM),

38. Vatikan (V).

Međutim, prilikom saobraćajne nezgode u inostranstvu, policiji i drugim učesnicima u saobraćajnoj nezgodi potrebno je predočiti podatke o osiguranju vozila. S obzirom da zelena karta/IMIC sadrži lako uočljive i na engleskom jeziku napisane sve potrebne podatke o osiguranju vozila, bitno je da se zelena karta/IMIC posjeduje i kada je u pitanju boravak u zemljama režima MGA, bez obzira što ista nije obavezna.

Specifična situacija nakon BREXIT-a

Nakon okončanog BREXIT-a (izlazak Velike Britanije iz Evropske Unije), za ulazak na teritoriju Velike Britanije zahtjeva se da strana vozila posjeduju dokument o osiguranju od automobilske odgovornosti na engleskom jeziku. Kako je zelena karta/IMIC dokument o osiguranju od automobilske odgovornosti štampan na engleskom jeziku, isti dokument će do daljnjeg biti potreban i za ulazak u Ujedinjeno kraljevstvo (UK) i teritorije pod njegovom nadležnošću (npr. Gibraltar).

Granično osiguranje

Vozila sa BIH registarskom oznakom koja nemaju valjanu međunarodnu ispravu o osiguranju, moraju prilikom ulaska u zemlje „Sistema zelene karte“ koje se nalaze u režimu zelene karte, kupiti polisu “graničnog osiguranja” koja pokriva period boravka u posjećenoj zemlji.

Ista obaveza postoji i kod ulaska u zemlje u režimu MGA za vozila sa BIH registarskom oznakom koja nisu valjano registrovana i osigurana, odnosno, ukoliko osiguranje istekne za vrijeme boravka u inostranstvu. Ukoliko se to propusti učiniti, pored administrativnih sankcija, vozač neosiguranog vozila je obavezan u konačnici platiti štetu koju eventualno prouzrokuje upotrebom takvog vozila. Iz navedenog razloga, potrebno je da vozači prije polaska u inostranstvo provjere da li je vozilo uredno registrovano i osigurano, kao i da li boravak u inostranstvu pokriva period važenja registracije /osiguranja.

(MONDO)

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop