Rotkvica se uzgaja već preko 3.000 godina. Ne samo što je ukusna, ona je i zdrava, a mi vam nudimo nekoliko recepata.
Njeno latinsko ime Raphanus sativus znači kultivisani kupus. U doba Rimljana, radnici su primali rotkvice kao platu, a egipatskim robovima bile su svakodnevni obrok. Stari Grci su ih toliko obožavali da su ih prinosili bogovima.
U Srednjem vijeku imale su negativno značenje jer su ih ljudi smatrali simbolom svađe i sukoba, piše "Alternativa za vas".
Sto grama rotkvice sadrži svega 16 kalorija, ali je bogata mineralima i vitaminima. Dobar je izvor bakra, mangana, kalijuma, vitamina C, K i B6. U manjim količinama posjeduje kalcijum, gvožđe, fosfor, cink i natrijum.
Lijek za vitiligo, maska za lice...
Sameljite 35-50 g semenki rotkvice sa 2 kašike sirćeta ili soka đumbira. Ovu pastu nanesite na oboljelo mjesto 2 puta dnevno tokom najmanje šest mjeseci, uvijek svježe pripremljenu. Maska od izgnječenih plodova rotkvice čisti i hidrira lice, odstranjuje osip. Možete napraviti i pastu od lišća rotkvice samljevenog u blenderu s malo vode. Sok rotkvice je staro narodno sredstvo za bolje varenje. Sok pijte prije jela.
Rotkvica ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže kod bolesti disajnih puteva, osobito kod kašlja i astme. Izvanredan je lijek protiv žutice, jer normalizira proizvodnju bilirubina. U liječenju žutice, osim ploda, korisni su i listovi.
Ako ste na dijeti jedite rotkvicu zbog njene niske kalorijske vrijednosti.
Kao prirodan diuretik uklanja višak tečnosti iz organizma. Ublažava bol i pečenje kod mokrenja, čisti bubrege i smanjuje rizik od upala urinarnog sistema.
Valja znati da je crna rotkvica, rođak crvene rotkvice, još djelotvornija u liječenju navedenih bolesti i tegoba, ali je neprijatnijeg okusa.
Rotkvica se ne preporučuje osobama koje imaju upalu sluznice, želuca i crijeva, čir na želucu, kao ni bubrežnim bolesnicima.
Rotkvica ima specifičan ljutkast ukus. Popularna je u pripremi različitih salata, ali može i da se bari, griluje, a od lišća se mogu praviti čorbe i supe.
Rotkvice na žaru
Sastojci:
- 200 g narezanih rotkvica
- 2 čena bijelog luka
- 1 kockica leda
- so i biber
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Zagrijte roštilj. Pomješajte i umotajte sve sastojke u foliju i pecite oko 20 minuta.
Sirup za iskašljavanje
Sastojci: 900 g rotkvica, 250 g meda, sok od dva limuna. Nasjeckanu rotkvicu pomješajte s medom i sokom limuna. Stavite u staklenu posudu, poklopite i ostavite 24 sata na hladnom mjestu. Procijedite u sterilne boce i dobro zatvorite. Pijte tri puta dnevno po jednu kašiku prije jela.
Krem čorba od lišća rotkvice
Sastojci:
- 3 veće veze lišća rotkvice
- 1 veći sjeckani luk
- kašika putera
- 4 veća krompira
- jedna i po šoljica nemasnog jogurta
- so i biber
Priprema:
Dinstajte luk na puteru oko pet minuta, dodajte narezano oprano lišće rotkvice i dinstajte još dva minuta, dok ne omekša.
Dodajte krompire i prelijte vodom, da ogrezne. Kada se krompir skuva, izmiksajte sve u blenderu, dodajte jogurt, pustite da uvri, ugasite vatru i začinite.
(MONDO, Foto: Guliver/Getty/Thinstock)