Posnu pogaču za Badnje veče ili badnjaču možete pripremiti na sljedeći način.
Sastojci:
- 600 g brašna
- 350 ml mlake vode
- 40 g svježeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 50 ml + 2 kašike ulja
Recept za badnjaču:
Za Badnje veče se priprema posna večera, a na stolu treba da se nađe i pogača, koja se još naziva i Badnjača.
U mlakoj vodi razmutiti kvasac i šećer. Dodati pola brašna, ulje i so, pa dobro izmiješati. Nakon toga dodavati ostatak brašna pa nastaviti miješanje varjačom dok ne postane gusto. Zatim preliti sa 2 kašike ulja i malo premijesiti. Prekriti tijesto krpom i ostaviti pola sata na toplom mjestu.
Tijesto nakon toga premijesiti, oblikovati po želji i staviti u pleh. Izbockati viljuškom, premazati uljem i ostaviti 20 minuta da odstoji. Uključiti rernu da se zagrije na 200 stepeni i staviti da se peče. Pečena je kada fino porumeni, oko 25 minuta, zavisno od rerne.
(Stvar ukusa/Mondo)