Bol u grudima, ubrzan rad srca, otežano disanje, kao da vam nešto pulsira u ušima... neki su od simptoma netolerancije na vino.
Lekari netoleranciju na vino nazivaju i "sindrom odmora srca", zbog toga što se najčešće dešava da ljudi koji ne piju alkohol često, kada su na odmoru posegnu za čašom, dve, nakon čega osete neželjene reakcije. Lekari upozoravaju da simptome ne treba ignorisati jer netolerancija na vino, mada retko, može da ima čak i smrtni ishod.
Iako netolerancija na vino nije novost, stručnjaci kažu da se još uvek ne zna usled čega nastaje, što je i razlog zašto još uvek nema leka. Rešenje je da osobe koje imaju ovakve neželjene reakcije, prestanu da piju vino.
Netolerancija na vino bitno je različita od dobro poznatih problema koji se tiču preteranog konzumiranja alkohola: oštećenja jetre, negativan uticaj na plodnost, visok krvni pritisak, povećan rizik obolevanja od raka i srčanog udara. Da bi se javile neželjene reakcije na vino, nisu potrebni litre i litre – nekada do problema dođe i nakon samo pola čaše.
Lora Džejn Barnel, jedna od ljudi koji imaju netoleranciju na vino, priča za "Dejli mejl" da je prvu reakciju imala pre desetak godina i da je tada mislila da je jednostavno previše popila.
"U narednih nekoliko godina, došlo je do tačke kada više nema nikakvog pravila - svejedno je da li sam popila nekoliko čaša ili gutljaj, dva, reakcija je bila ista: bol u grudima, ubrzan rad srca...", priča ona.
Stručnjaci tvrde da je netolerancija na vino naročito česta kod žena starijih od 30 godina, kao i da je moguće da osoba nekoliko godina ima neželjene reakcije na vino, koje nakon toga "same od sebe" nestanu.
Takođe, oni naglašavaju da ubrzan rad srca ili bol u grudima nisu jedine posledice koje osećaju osobe netolerantne na vino. Jaka mučnina, pogoršanje hroničnih kožnih oboljenja kao što su ekcem ili rozacea - crvenilo kože lica. U takvim slučajevima, ne samo da crvenilo postaje intenzivnije, već osoba ima osećaj kao da joj koža gori.
Stručnjaci objašnjavaju da i belo i crno vino mogu izazvati ovakve reakcije i smatraju da najverovatnije određeni aditivi, kao što su tanini, sulfiti, koloranti, ili proces fermentacije doprinose da do reakcije dođe.
Kao još jedan od simptoma intolerancije na vino, lekari navode nesanicu. Ukoliko osoba primeti da nakon ispijanja bilo koje količine ovog pića ima problem sa nesanicom ili ubzranim radom srca, moguće je da je reč o netoleranciji.
Kardiolog Zahir Jusuf objašnjava da mnogi pribegavaju čašici vina jer smatraju da će im to pomoći da bolje spavaju, što nikako nije slučaj. "Ljudsko telo proizvodi aminokiselinu glutamin, koja na čoveka deluje slično kao kofein. Alkohol pospešuje proizvodnju glutamina, ometajući normalan san i dovodeći do nesanice", kaže kardiolog.