Bakterija salmonele bila je najčešći uzročnik trovanja hranom 2016. godine.
Broj slučajeva trovanja salmonelom u Evropskoj uniji porastao je za tri odsto od 2014. godine, saopštili su zvaničnici EU za bezbednost hrane i zdravlje.
Bakterija salmonele bila je najčešći uzročnik trovanja hranom 2016. godine, odgovorna za 22,3 odsto slučajeva, dok je 2015. godine bila odgovorna za 11,5 odsto slučajeva trovanja, navodi se u izveštaju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Evropske agencije za bezbednost hrane.
Tokom 2016. godine zabeleženo je 94.530 slučajeva salmonele u EU. U 59 odsto slučajeva, uzročnik je bila salmonela enteritidis, najčešći tip salmonele, koja se nalazi u jajima i živinskom mesu.
"Porast koji smo zabeležili je zabrinjavajući i podseća nas da moramo da ostanemo oprezni", rekao je glavni naučnik ECDC, Majk Kečpol, prenosi Rojters.
Francuska je u nedelju naredila zabranu prodaje i povlačenje iz više država nekoliko mlečnih bebi formula i proizvoda za ishranu beba, koje je proizveo francuski gigant mlečne industrije "Laktalis", nakon otkrića bakterije salmonele.