Verovatno niste o tome razmišljali, ali evo objašnjenja.
Lako je pomisliti da je vino potpuno "bezbedno" za vegane jer se pravi od grožđa, ali se u njega zapravo dodaje dosta stvari. Neki od tih dodataka su životinjskog porekla, što se veganima i vegetarijancima nikako ne dopada.
Kakve proizvode životinjskog porekla sadrživino?
U pravljenju vina postoji nekoliko faza. U određenim fazama se koriste proizvodi koji nisu veganski, a u nekim i oni koji nisu vegetarijanski. Na primer, u neka vina se dodaju životinjska krv i koštana srž, mlečni protein, vlakna iz rakova, belance, riblje ulje, želatin koji se dobija kuvanjem životinjskih delova, kao i želatin dobijen od ribe.
Kao što već znate, na većini etiketa vina ne piše da taj alkoholni napitak sadrži namirnice životinjskog porekla.
Naravno, postoje i veganska i vegetarijanska vina svetskih proizvođača, za čije pravljenje se umesto sastojaka životinjskog porekla koriste neke vrste gline, biljni sir umesto mlečnog proteina i povrće.