Posle ovog recepta pirinač više nećete gledati istim očima.
Pirinač nema neki specifinač ukus, ali ako mu dodate prave začine, može postati obrok koji se pamti - ne samo zbog ukusa, već i zbog toga što će vam dati snagu, vitalnost, što će probuditi vaš libido.
Ugljenihidrati koje sadrži, su sami po sebi izvor energije, ali kada im se dodaju začini poput muskatnog oraščića, klinčića, kardamoma i đumbira, postaje pravi prirodni afrodizijak.
Muskatni oraščić poznat je i kao "ženska vijagra" jer poboljšava cirkulaciju, a u kombinaciji sa cimetom, greje maše telo, što čini i đumbir. Klinčić podstiče strast, a kardamom daje snagu.
Ove začine možete da iskoristite tako što ćete ih dodati salatama, barenom ili grilovanom povrću, čajevima, supama i čorbama, a možete da probate i sledeći recept:
Prženi pirinač sa urmama
Potrebno:
- šoljica basmati pirinča
- dve i po šoljice vode
- 6 suvih urmi
- 2 suve smokve
- kašika orašastih plodova po želji (bademi, orasi ili semenke susama)
- prstohvat šafrana
- 1/4 kašičice kardamoma u prahu
- 1/4 svežeg rendanog đumbira
- 1/4 kašičice cimeta u prahu
- 1/4 čajne kašičice crnog bibera
- kašika gi putera, ali može i obični, ili svinjska mast
- prstohvata soli
Priprema:
Smokve i urme operite i iseckajte na krupnije komadiće. Pirinač operite i potopite 15 minuta u vodi. Bademe i drugo orašasto voće isecite na listiće ili prutiće i popržite na suvom tiganju, ili na sasvim malo masnoće (puteru ili masti), dok ne poprime lepu zlatnu boju. Stavite ih sa strane na tanjirić.
Prstohvat šafrana potopite 10 minuta u malo vode (jedna kašika), dok ne otpusti aromu i boju.
Na slaboj vatri otopite puter ili mast i dodajte opran i osušen pirinač. Pirinač pržite neprestano mešajući, oko 5 minuta, a zatim dodajte sve začine, smokve i urme, pa sve zajedno popržite još minut, neprestano mešajući.
Dodajte vodu i šafran, i prokuvajte. Poklopite, smanjite vatru i pustite da dve lagano krčka. Nemojte sklanjati poklopac jer para ima važnu ulogu u kuvanju pirinča, savetuje "Alternativa za vas".
Kuvajte oko 15 minuta, dok se pirinač skroz ne omekša, zatim sklonite sa vatre i pustite da poklopljeno odstoji još 10 minuta.
Ovo jelo se služi u činijama, ukrašemo laticama ruže, ali možete dodati i zrna nara koji je takođe
prirodni, mediteranski afrodizijak.