Mladi srpski inovatori patentirali su sjajan proizvod koji će sačuvati vino koje je ostalo u flaši.
Sigurno vam se više puta desilo da otvorite flašu vina, i da vam ostatak koji ne iskoristite izvjetri. U mnogim restoranima, upravo zbog toga, izbjegavaju da služe vino "na čašu".
Industrija je i ranije imala rješenja kako da se koliko toliko sačuva kvalitet vina koje se ne popije prilikom prvog otvaranja, ali mnoga od njih su imala mane i nisu bila funkcionalna, kao što su recimo vakuum čepovi ili enomati.
Vakuum čepovi su u jednom trenutku postali vrlo popularni, ali su brzo povučeni sa tržišta jer nisu mogli da eleminišu kiseonik u flaši u potpunosti i sačuvaju kvalitet vina na duži rok.
Enomati, uređaji koji takođe rade na principu inertnog gasa, imaju drugu "manu", nepraktični su jer su prevelikih dimenzija, organičenog kapaciteta i preskupi.
Izum Mašinskog fakulteta
Poslije analize tržišta i identifikovanja nedostataka postojećih sistema, razvijen je i napravljen uređaj koji je malih dimenzija, relativno jeftin, a omogućava da se u restoranu na čašu služi istovremeno i do 20 flaša vina. Dodatna prednost mu je ta što postoji mogućnost odvajanja uređaja od boce.
Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu došao je do fantastičnog pronalaska, a radi se o uređaju koji omogućava točenje vina na čašu, a da pri tome, ostatak vina u boci ostaje u zaštitnoj atmosferi inertnog gasa (argona), ne mijenjajući kvalitet.
Prema riječima Dragane Perović, zaposlene u Inovacionom centru i saradnice na međunarodnom projektu Europe Enterprise Network, ovaj projekat podržala je Evropska banka za obnovu i razvoj.
Kako kaže, Inovacioni centar je, osim ovog, patentirao i brojna druga rješenja.
Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO"Ovladavanje i primjena najnovijih naučnih dostignuća iz savremene tehnologije je naš imperativ", kaže Perović.
U laboratoriji rade i jedan 3D skener i dva 3D štampača.
"Jedan od ta dva 3D štampača je domaći SLA uređaj na kom se izrađuju modeli visoke preciznosti i finoće. Na uređaju FDN, izrađujemo funkcionalne modele sa preciznošću do desetog dijela milimetra", rekao je Isak Trajković, student doktorskih studija, takođe zaposlen u Inovacionom centru Mašinskog fakulteta.
On dodaje da se Centar bavi i zaštitom intelektualne svojine.
"Tu je naš ne tako veliki tim u posljednjih pet godina ostvario primjetne rezultate a to je sedam priznatih patenata, od toga je jedan na međunarodnom nivou", istakao je Trajković.