• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekološki prihvatljiviji: Naučnici razvili zdraviji način pravljenja čokolade

Autor Dragana Božić

Istraživači iz Ciriha kažu da su razvili održiviji i zdraviji način pravljenja čokolade, grickalice koja je povezana sa mastima koliko i sa emisijom ugljenika.

 Naučnici razvili zdraviji način pravljenja čokolade Izvor: Shutterstock

Čokolada se tradicionano pravi sa manjim udjelom zrna kakaa, a novim pristupom smanjuje se količina otpada od hrane korištenjem više dijelova voćke kakaa, od kojih pojedini služe kao zaslađivači.

"U našem procesu u čokoladi se koriste samo komponente kakao mahuna. Slatki ukus je uporediv sa tradicionalnom čokoladom, a nutritivna vrijednost je poboljšana većom količinom vlakana i smanjenim sadržajem zasićenih masnih kiselina", saopštio je tim koji predvodi Kim Mišra sa Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju u Cirihu (ETH).

Pored toga, proizvodnja ove čokolade mogla bi da "smanji korištenje zemljišta i potencijal globalnog zagrijavanja u poređenju sa prosječnom evropskom proizvodnjom crne čokolade", navode naučnici.

Pošto zrna kakaa čine relativno mali dio ubranog voća, površina zemljišta i emisije gasova koji doprinose efektu staklene bašte povezane sa ovom kulturom su relativno visoke, prenijela je agencija DPA.

"Zato bi veće korištenje drugih dijelova mahune kakaa, kao što su pulpa i ljuska mahune, moglo ne samo da doprinese diverzifikaciji prihoda poljoprivrednika, već i da smanji veliki uticaj na životnu sredinu tokom faze uzgoja", objavili su istraživači.

Autori studije kažu da je, uprkos neophodnoj dodatnoj preradi, ovaj recept za čokoladu u prosjeku ekološki prihvatljiviji od konvencionalnog.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop