Ljekari ističu da je cvekla najbolje povrće za snižavanje holesterola!
Visok holesterol može biti opasan za zdravlje, a postoji pregršt prirodnih lijekova koji ga snižavaju. Među njima je i cvekla, jedno od najljekovitijih povrća koje poboljšava i funkciju jetre.
Cvekla je prepuna vitamina, sadrži veliku količinu vitamina C, B1 i B2, karotena, kao i minerale poput kalijuma, natrijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa, sumpora, joda.
Cvekla je posebno korisna ljudima koji su vegetarijanci, jer sadrži kobalt koji stvara vitamin B12, a koji često fali onima koji praktikuju ovakav režim ishrane. Možda ste nebrojano puta čuli da nije bogata gvožđem, ali anemičnim osobama se preporučuje zbog toga što štiti crvena krvna zrnca.
Osim toga, cvekla reguliše krvni pritisak i smanjuje holesterol. Ipak, jedna grupa ljudi ne bi trebalo da jede cveklu u većim količinama i prečesto.
Riječ je o onima koji imaju problema sa kamenom u bubregu i ljudima koji pate od osteoporoze.
(MONDO)