• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kardiolozi ne vole ovaj prilog iz restorana: Nije problem namirnica, već kako je spremaju

Autor Tamara Veličković

Masnoća i so u prilogu iz restorana mogu da začepe arterije, upozorava kardiolog.

 Kardiolozi ne vole ovaj prilog iz restorana Izvor: YouTube/Printscreen/JetLag Warriors

Koliko god da znamo da je nezdrava, obožavamo brzu hranu. Nema ništa ljepše od nedjeljnog popodneva sa porodicom ili partnerom na ručku u sjajnom restoranu. Damo sebi oduška, pojedemo čak i ono što nismo planirali, a najviše uživamo u hrani koja je "savršeno pripremljena".

U Srbiji se najčešće poručuje pomfrit kao prilog, ali on nije jedini koji se smatra najgorom varijantom koju možete da izaberete. Postoje još neki koji negativno utiču na zdravlje srca, upozorio je kardiolog.

"Najgorim prilozima smatraju se prženi krompirići, pohovani sir ili kolutići luka. Takva hrana je pržena u dubokom ulju i izuzetno je nezdrava jer je prepuna masnoće i soli. To može dodatno da začepi arterije, što može da dovede do srčanog i moždanog udara", upozorio je kardiolog dr. Nitin Bhatnagar.

Prema njegovim riječima, ukoliko se ova hrana jede povremeno, nije nikakav problem. Ipak, to ne znači da tijelo i srce ne izlažemo stresu.

"Svako treba da zna da je učestalo jedenje takve hrane štetno za zdravlje srca i arterija i izlaže vas većem riziku od bolesti srca. Sve što je preterano, dovodi do hemijske neravnoteže u tijelu. Zato, imajte u vidu da u svemu treba da budemo umjereni", istakao je.

Podsjetimo, studija koja je objavljena u "Američkom žurnalu kliničke ishrane", a u kojoj je učestvovalo 4.500 odraslih, utvrdila je da ljudi koji jedu pomfrit više od dvaput nedeljno, imaju dvostruko veći rizik od rane smrti. Naučnici ističu da problem, naravno, nije u krompiru, već u velikoj količini ulja koja je potrebna za hrskavi, ukusni pomfrit. Detaljno pročitajte kako pomfrit utiče na zdravlje!

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop