Da li ste znali da postoji "topla" i "hladna" hrana? Evo koje namirnice bi trebalo da izbjegavate po vrućini, a koje savršeno hlade...
Visoke temperature iscrpljuju naš organizam na više načina. Samo zbog toplote osjećamo se umornije i pospanije jer tijelo mora da crpi dodatnu energiju kako bi se prirodno rashladilo. U svemu tome i hrana igra važnu ulogu!
Stručnjaci upozoravaju kako bi tokom visokih temperatura trebalo da izbjegavamo tešku i masnu hranu, kao i šećer i zaslađene gazirane napitke i alkohol. Možda niste znali, ali hrana se dijeli na toplu i hladnu, to jest onu koja greie i onu koja hladi. Hladna hrana hidrira organizam i čini da se osjećamo prijatnije. Evo koje su to namirnice u pitanju:
U kategoriju hladne hrane spada voće poput banana, jagoda, kupina, malina, lubenica, dinje, kajsija. Rahladiće vas i mliječni proizvodi poput mlijeka, jogurta, pavlake i sira. U hladne namirnice spadaju i paradajz, patlidžan, špargle…
Tamno lisnato zeleno povrće sastoji se od 80 do 95 odsto vode, što ga čini lako svarljivim. Spanać, kelj, rukola i drugi zeleniši brzo prolaze kroz probavni sistem, a kada se konzumiraju u sirovoj formi, pružaju osjećaj hlađenja u tijelu.
Izvor: ShutterstockDinja će vas potpuno osvježiti. Budući da ima visok sadržaj vode, a nema mnogo kalorija, smatra se namirnicom koja hladi tijelo. Gasi žeđ, te povoljno djeluje na rad probavnih organa, a podstiče i izlučivanje viška vode iz organizma. Pečurke spadaju u namirnice koje hlade tijelo zbog svog nutritivnog profila. Sadrže brojne vitamine, minerale i antioksidanse. Ukoliko ih jedete sirove, rashladićete organizam. Sirove sadrže mnogo više hranljivih materija nego kada su kuvane li pečene.
Puni vlakana, krastavci imaju visokohidratantna svojstva. Ovo povrće djeluje kao diuretik, te utiče na ravnotežu vode i soli u organizmu. Sa 95,2% vode, samo jedan plod ovog povrća dnevno pomoći će vam da hidrirate organizam.
S druge strane, ako ne želite da vam bude dodatno toplije izbjegavajte toplu hranu, a to se prije svega odnosi na ljute začine poput luka, bibera, bijelog luka, đumbira. U ovu kategoriju spada i povrće: krompir, brokoli, pasulj, šargarepa, rotkvice…
(MONDO)