Pogledajte detaljni plan ishrane najboljeg tenisera svijeta - Novaka Đokovića!
Najbolji teniser svijeta Novak Đoković skrenuo je dosta pažnje na sebe od kada je zadao ozbiljan zadatak budućim generacijama u "bijelom sportu". Njegove izmjene u načinu ishrane i uspjeh koji je postigao otkako ih je uveo privukle su dosta publiciteta. Upravo o tome je broj jedan u tenisu pisao u svojoj knjizi "Serviraj za pobjedu". Za njega je hrana informacija. Pažljivo je osluškuje i bira, kao i svoj organizam. Ne spori da mu je omiljena naša izreka: "Snaga na usta ulazi!"
"Zapitajte se: Kako se osjećam kad pojedem nešto nezdravo? Ne odmah, dok još u ustima osjećate ukus šećera/soli/masnoće, već poslije toga. Kad jedete lošu hranu, tijelo to zna. Šalje vam jasan i glasan signal: 'Ova hrana je loša i platićeš zbog toga!”' A koji su to signali? Osjećate se letargično ili 'bljak', ili vas muči loša probava. Glava vam možda nije najbistrija ili vas boli", započeo je Novak u jednom od poglalja u svojoj knjizi.
Ono čega se slijepo pridržava, kako je naveo, jesu četiri pravila:
- Jedite polako i svjesno.
- Dajte tijelu jasne instrukcije.
- Budite pozitivni.
- Idite na kvalitet, ne na kvantitet.
A evo kako ih primjenjuje u svojoj ishrani.
Izvor: Instagram/@DjokerNole/PrintscreenDoručak
"Čim ustanem iz kreveta, najprije popijem veliku čašu vode sobne temperature. Kao što sam već kazao, izbjegavam vodu s ledom, i to s razlogom. Kad popijete hladnu vodu, tijelo mora da pošalje više krvi u organe za varenje da bi se ta voda ugrijala do temperature od 37 °C. Taj proces ima i svojih dobrih strana - zagrijavanjem hladne vode troši se i koja kalorija više - ali isto tako usporava varenje i ne šalje dovoljno krvi tamo gdje mi je potrebna: u mišiće. I zato ujutru, i u toku cijelog dana, pijem isključivo mlaku vodu. Poslije malo istezanja i blagih gimnastičkih vježbi, spreman sam za doručak. Najčešče doručkujem 'super pahuljice'. Činiju napunim sljedećom mješavinom", otkriva Nole i navodi koje su to namirnice u pitanju:
- Bezglutenske pahuljice ili ovsena kaša
- Šaka miješanih orašastih plodova - bademi, orasi, kikiriki
- Malo sjemenki suncokreta ili bundeve
- Voće zasebno ili nasjeckano u zdjelu, na primjer banane i sve vrste bobica.
- Kašičica kokosovog ulja (volim ga zbog elektrolita i minerala)
- Pirinčano mlijeko, bademovo mlijeko ili kokosova vodica
Ručak
Dalje, njegov tipični ručak sastoji se od bezglutenske testenine i povrća. Tjestenina je napravljena od kvinoje ili heljde. Što se povrća tiče, izbor je velik i raznovrstan. Rukola, pečene paprike, svjež paradajz, ponekad krastavac, dosta brokola, dosta karfiola, boranija, šargarepa.
"Kombinujem povrće sa tjesteninom, malo maslinovog ulja i malo soli. Takav spoj namirnica mi prija. Ne jedem teške sosove poput paradajz-sosa. Sos od paradajza - čak i onaj koji vam mama sama napravi - obično se sprema od sastojaka iz konzerve, što znači da ima i aditiva. Osim toga, teški sosovi usporavaju varenje", istakao je Đoković.
Večera
Kasnije, kad dođe vrijeme za večeru, Nole unosi dosta proteina u vidu mesa ili ribe.
"Obično jedem biftek, piletinu ili lososa, ali samo ako je meso organskog porijekla, od napasanih goveda, živine iz slobodnog tova, ribe iz slobodnog ulova i slično. Kasnije, kad dođe vrijeme za večeru, unosim proteine u vidu mesa ili ribe. Što je hrana bliža prirodi, to je hranjivija", zaključio je Novak Đoković.
(MONDO)