Pogledajte zbog čega su borovnice tako zdrave...
Borovnice su vrsta voća koje stručnjaci visoko kotiraju i preporučuju da se svakodnevno jede. Ukusne su, niskokalorične i pune vitamina i antioksidansa - prava "bomba" za imunitet i zdravlje. Borovnice uveliko mogu da se vide na rafovima supermarketa ali i na pijacama. Zbog čega sve treba da ih jedemo?
Borovnice su porijeklom iz Sjeverne Amerike, gde su ih domorodački narodi koristili u medicinske svrhe. Nazivali su ih "zvjezdanim bobicama" zbog oblika cvjeta borovnice. Danas se borovnice uzgajaju širom sveta, ali SAD, Kanada i Poljska su među najvećim proizvođačima. SAD proizvode oko polovinu svjetske količine borovnica, piše Politikin magazin.
Borovnice su posebno bogate antioksidansima, poput flavonoida, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu. Upravo ovaj sastojak smanjuje rizik od hroničnih bolesti i usporava proces starenja ćelija. Antioksidansi smanjuju oksidaciju lošeg LDL holesterola, što je ključni faktor u razvoju bolesti srca. Redovno konzumiranje borovnica povezano je zato sa poboljšanim zdravljem srca.
Studije su pokazale da ove bobice poboljšavaju i kognitivne funkcije i memoriju. Antioksidansi u borovnicama stvaraju bolju komunikaciju između moždanih ćelija. Visok sadržaj vitamina C, K i B6, kao i folne kiseline u bobicama igra ključnu ulogu u jačanju imunog sistema, zgrušavanju krvi i održavanju zdravlja mozga.
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić JelisavacBorovnice imaju nizak glikemijski indeks, što znači da ne izazivaju nagli skok šećera u krvi. Ovo ih čini idealnim voćem za ljude koji paze na nivo šećera u krvi ili imaju dijabetes. Niskokalorične i bogate vlaknima, borovnice mogu da pripomognu u održavanju zdrave težine. Jedna šolja borovnica sadrži samo oko 84 kalorije, ali pruža značajnu količinu vitamina C, vitamina K i mangana.
Jedna šolja borovnica sadrži oko 4 grama vlakana, što je važno za zdravlje sistema za varenje. Vlakna pomažu u održavanju regularnosti stolice i mogu da smanje rizik od bolesti srca.
Smrznute borovnice su zdravije od svježih
Smrznute borovnice mogu da sadrže više vitamina i polifenola (elemenata u tragovima biljaka) od svježe. Smrznuto voće i povrće može imati još više hranljivih materija od svježeg. Na primjer, smrznute borovnice zadržavaju više vitamina C i polifenola od sveže borovnice jer proces zamrzavanja usporava gubitak hranljivih materija, rekao je čuveni engleski hirurg dr Karan Radž.
(MONDO)