Doktor koji više od 20 godina proučava dugovječnost svima savjetuje jednu namirnicu.
Stručnjaci kažu da se tajna dugovječnosti krije u zdravim navikama. Doktor Nil Palvin više od 20 godina proučava dugovječnost i pomaže ljudima da razviju zdrave navike. Nakon mnogobrojnih istraživanja, donio je zaključak da su borovnice namirnica koju svako treba da ima u ishrani. Jede je svaki dan i kako kaže, ukusne su, niskokalorične i pune vitamina i antioksidansa koji pomažu u smanjenju rizika nastanka od infekcija. Za CNBC je otkrio razloge zbog kojih borovnice smatra ključnom namirnicom za dugovječnost:
Odlične za vid
Jedna šaka borovnica sadrži 16 odsto dnevne vrednosti vitamina C, za koji se zna da pomaže u očuvanju zdravlja očiju. Vitamin C može da pomogne u prevenciji starenja.
Pomažu u odbrani zdravih ćelija
Antioksidansi pomažu u odbrani zdravih ćelija i smanjuju rizik od daljih oštećenja. Glavni hemijski sastojak borovnice koji se zove antocijanozid pojačava pigment mrežnjače, što omogućava oku da podnosi svjetlo. On funkcioniše tako da jača kapilare koji su očne vene i pomaže u prenosu kiseonika kojeg krv dovodi do očiju.
Pomažu u smanjenju upala
Istraživanja su pokazala da vlakna, vitamini, minerali i antioksidansi u borovnicama mogu da pomognu u smanjenju upale i dodatnih faktora rizika za dijabetes tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Borovnice takođe imaju prebiotički efekat koji reguliše bakterije i ublažava upalu crijeva.
Snižavaju holesterol
Antocijani, koji se nalaze u borovnicama, kupinama, crvenom grožđu, trešnjama i drugom bobičastom voću, podižu nivo dobrog HDL holesterola dok snižavaju nivo lošeg LDL holesterola. Istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Nutrition utvrdilo je da su ljudi koji su uzimali borovnice imali za 27 odsto niži nivo LDL holesterola, a rezultat je postignut posle uzimanja ovog voća tokom osam nedjelja.
(MONDO/T.V.)