Šta je najbolje da uradite ako osjećate da ste pretjerali sa hranom?
Vrijeme je slava, a to znači da lako možemo da pretjeramo sa hranom, naročito ako u toku dana imamo više domaćina koji proslavljaju istu slavu i koje je potrebno ispoštovati. Kada se prejedemo, digestivni sistem počinje ozbiljnu, čak i prelomnu borbu za opstanak. Ovaj rad je prvenstveno povezan sa teškim, neefikasnim i dugotrajnim varenjem prevelikih, često previše masnih i loše sažvakanih zalogaja hrane.
Čak i jednom prejedanje je nezdravo i zamorno za tijelo. Izaziva brojne, veoma neprijatne tegobe. One uključuju:
- gorušicu
- mučninu
- podrigivanje nakon jela
- refluks sadržaja želuca u jednjak
- osjećaj težine u stomaku
- bol u stomaku
- nadutost
- konstipaciju
- letargiju
- prekomjerno znojenje
U posebno teškim slučajevima, kada situacija izmakne kontroli, može da se javi i teška dijareja praćena mučninom i povraćanjem.
Kako da se brzo izborite sa posljedicama prejedanja?
Začini kao što su kim, ruzmarin, đumbir, origano, bosiljak, cimet i začinsko bilje poput nane, kamilice, kantariona, žalfije, koprive, maslačka, mogu da vam pomognu da otklonite neprijatne efekte prejedanja, ali problemi sa varenjem možete da spriječite i dodavanjem odgovarajućih začina u jela koja se serviraju. Zahvaljujući njima ne samo da možete da pripremite ukusna jela, već i spriječite nadimanje ili zatvor, podržite varenje, otklonite grčeve crijeva, ublažite mučninu ili povraćanje, stimulišete varenje, spriječite dijareju.
(MONDO)