Gastroenterolog sa Harvarda otkriva koje namirnice nikad ne jede.
Crijeva služe ne samo za varenje hrane, već i za apsorpciju neophodnih hranljivih materija i izlučivanje otpada. Često narušavamo njihovo funkcionisanje neodgovarajućom ishranom. Gastroenterolog sa Harvarda objašnjava kako pravilno da vodimo računa o ravnoteži u crijevima.
Debelo crijevo je dugačko oko 1,5 m, a tanko do 6 m. Neravnoteža između različitih vrsta bakterija i gljivica može da doprinese gojaznosti, alergijama i depresiji. Dr Žaklin Volf, gastroenterolog sa Harvarda, objasnila je koje namirnice ne jede kako ne bi opterećivala crijeva.
"Kao gastroenterolog i vanredni profesor medicine na Harvardskoj medicinskoj školi, često me pitaju kako da se bore protiv upale. Ovo je teško jer može da bude uzrokovano mnogim faktorima koji ne mogu da se kontrolišu kao što su autoimune bolesti, izloženost toksinima, pa čak i visok nivo stresa", objasnila je za cnbc.com.
Neke namirnice smanjuju količinu zdravih, protivupalnih bakterija u crijevima, dok druge proizvode jedinjenja koja smanjuju upalu i poboljšavaju zarastanje. Prema riječima gastroenterologa, četiri namirnice su posebno štetne:
Masno meso
"Životinjske masti i zasićene masti mogu da promijene crijevne bakterije povećanjem lipopolisaharida, što može da izazove upalu. Takođe mogu da izazovu promene koje smanjuju količinu kratkolančanih masnih kiselina, koje imaju antiinflamatorna svojstva i važne su za zdravlje velikih crijeva", objašnjava gastroenterolog.
Umjesto govedine, svinjetine i jagnjetine, predlaže da jedete piletinu i ćuretinu, koje imaju malo zasićenih masti. Još bolja alternativa je riba, koja ima malo zasićenih masti i puno omega-3 masnih kiselina.
Ultra-obrađena hrana
Prema riječima doktorke Volf, hrana koja sadrži previše aditiva (masti, soli, šećera) povećava crijevne probleme i izaziva upalu.
"Često im nedostaju antioksidativna svojstva cele hrane koju zamenjuju. Na primjer, bijelom hljebu nedostaju antioksidansi iz pšeničnih zrna koji daju hljebu od celog zrna njegova antiinflamatorna svojstva", objasnila je i dodala da u ishranu vrijedi dodati svježe voće i povrće, kao i namirnice od cijelog zrna.
Slatka pića
Tipično, gazirana i zaslađena pića spadaju u proizvode koji mogu da povećaju rizik od dijabetesa, gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti. Umjesto toga, bolje je piti crni i zeleni čaj. Sadrže velike količine polifenola koji inhibiraju upalu. Neka istraživanja su takođe pokazala da kafa smanjuje upale.
Kokosovo i palmino ulje
Ova ulja mogu da se nađu u prerađenoj hrani i ponekad se koriste u kuvanju.
"Sadrže visoke nivoe zasićenih masti, što može da smanji raznolikost crevne flore", objasnila je dr Volf.
Gastroenterolog preporučuje ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje je najbolje ulje dostupno na tržištu za prženje hrane. Među vrijednim uljima pominje i laneno ulje koje ima malo zasićenih masti i bogato je antiinflamatornim omega-3 masnim kiselinama.
(MONDO)