Dženifer Aniston za doručak jede ovo drevno žito koje se lako može pronaći, koje kosi obezbjeđuje keratin i povećava proizvodnju kolagena u koži.
Sve nas zanima kako 55-godišnja Rejčel iz Prijatelja uspijeva da održi vitku figuru i blistavu kožu. Zato, kada informacije procure u javnost, mi vam ih brže-bolje otkrivamo: na primjer, činjenica da kalifornijska glumica često jedeproso (i bananu) za doručak je sve oduševila. Jedan od razloga jeste zato što je proso zaista rudnik vrijednih hranljivih materija koje su takođe korisne za kožu, a posebno za kosu. Nije ni čudo što se Dženifer može pohvaliti svojom legendarnom sjajnom kosom.
Dženifer Aniston obožava proso za doručak.
Šta je proso
Njegova potrošnja je u stalnom porastu, uglavnom zbog činjenice da ova žitarica ne sadrže gluten i stoga je idealan za pacijente sa celijakijom i one koji preferiraju ishranu bez glutena. Proso je zeljasta biljka iz porodice trava čije sitno okruglo sjeme jedemo. Dio je mnogih istočnjačkih i afričkih kulinarskih tradicija, uzgaja se uglavnom u Indiji, Nigeriji i Kini, ali postoje različite vrste: u Evropi uglavnom jedemo bijelo proso.
Izvor: ShutterstockZa šta je dobar proso?
- zbog prisustva salicilne kiseline stimuliše proizvodnju kolagena koji jača kožu i keratina koji jača kosu.
- bogat je triptofanom, aminokiselinom koja je prekursor serotonina , hormona sreće, te stoga poboljšava raspoloženje i bori se protiv stresa, anksioznosti i depresije.
- bogat mineralima kao što su gvožđe i fosfor, kao i vitaminima grupe B, efikasan je tonik i bori se protiv anemije, umora i astenije
- sadrži vlakna i lako je svarljiva, pa ubrzava varenje i detoksikaciju organizma
- zbog sadržaja niacina (vitamina B3) i vlakana, bori se protiv lošeg holesterola (LDL)
- sprečava kardiovaskularna oboljenja zbog prisustva kalijuma i magnezijuma, koji snižavaju krvni pritisak
- bogat antioksidansima koji sprečavaju delovanje slobodnih radikala i sprečavaju razne bolesti
Hranljiva svojstva prosa
- bogat je mineralima, posebno magnezijumom, fosforom, kalijumom i gvožđem.
- bogat je vitaminima B, posebno niacinom, tiaminom i folatom, i vitaminom A
- sadrži puno proteina, bogato lako asimiliranim aminokiselinama
- bogat antioksidansima kao što su kvercetin, kurkumin i tanini, kao i 'dobre' masti kao što su omega 3
- bogata je rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima
Kontraindikacije
Ne postoje poznate kontraindikacije za jedenje prosa, osim ako ne postoji specifična netolerancija na ovo zrno.
Koliko kalorija ima 100 g prosa? Koja je preporučena doza?
Sto grama prosa sadrži približno 1582 kJ ( 378 kcal). Preporučena veličina porcije je oko 70 grama prosa ako ga jedete kuvanog i 60 grama ako ga pripremate kao rižoto.
Kako jesti proso: recepti
Ova sitna zrna ne moraju biti natopljena. Samo ih dobro isperite, sipajte u ključalu vodu i kuvajte oko 15-20 minuta. Ako volite hrskavu teksturu, lagano ih tostirajte u tiganju prije kuvanja. Kuvan proso je pogodno za razne recepte: jedite ga hladnog, u salatama, sa sirovim povrćem, sjeckanim orašastim plodovima i pečenim sjemenkama kao što su sjemenke susama, suncokreta ili bundeve; uživajte u toplom, poput rižota, sa tikvicama ili pečurkama, na primjer, kao i sa brokolijem ili šparglom, sa izdašnom količinom peršuna i rendanog parmezana. Od kuvanog prosa pripremite krokete, punjene arancine ili pljeskavice od povrća.
Proso za doručak po receptu Dženifer Aniston
Izvor: ShutterstockPratite Dženiferin recept za potopljen proso za doručak sa sjeckanim voćem i mlijekom po vašem izboru. Ili napravite kašu sa pahuljicama od prosa, koja je bezglutenska alternativa ovsenoj kaši, i dodajte joj sveže ili sušeno voće, orašaste plodove i semenke.
Recept za kašu od kokosovog prosa
Sastojci:
- Ljuspice od prosa
- Kokosovo mlijeko (može biti i ovseno, bademovo ili sojino mlijeko)
- 3-4 urme ili 2 suve kajsije
- Osušene kokosove pahuljice
- Šaka borovnica
- Cimet u prahu
- Puter od badema (ili kikirikija).
- Listovi nane (opciono)
Priprema:
Prokuvajte mlijeko u šerpi, sipajte ljuspice prosa i kuvajte uz miješanje 5 minuta, dok ljuspice ne upiju mlijeko. Dodati sjeckane urme ili kajsije, kokos i cimet i sve izmiješati. Sačekajte da se malo ohladi i ukrasite borovnicama, malo bademovog putera i nekoliko listića mente.
(MONDO/Wanted)